Precizări cu privire la pesta porcină africană

Având în vedere confirmarea primului focar de pestă porcină africană în România la porcii din gospodării în județul Satu Mare, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip face următoarele precizări:

-Pesta porcină africană nu se transmite la om;

-Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând doar porcii domestici şi sălbatici;

-Este interzisă ieşirea oricărui animal din gospodăriile aflate în zona afectată;

-Orice suspiciune de îmbolnăvire a porcilor trebuie anunţată de urgenţă la medicul veterinar;

-Este interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare;

-Crescătorii de animale sunt rugaţi să acorde sprijin angajaţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în vederea efectuării corecte a recensământului porcilor;

-Reamintim tuturor cetăţenilor că este interzisă, prin lege, introducerea în ţară a produselor de origine animală din ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Vă reamintim că în data de 31 iulie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare.

Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA au intervenit prompt.

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip îndeamnă cetăţenii din zona afectată la calm şi la respectarea principalelor măsuri de siguranţă transmise de către medicii veterinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.