Vrei să ieși din țară cu mașina ? Iată ce trebuie să știi !

Dacă ai de gând să pleci în vacanță cu mașina, atunci ar trebui să fii pregătit cu câteva informații importante, înainte să pleci la drum.

Șoferii care pleacă în vacanță cu mașina proprie trebuie să aibă la ei, în original, nu doar actul de identitate și permisul de conducere, ci și o serie de acte ale mașinii. Potrivit precizărilor oferite de Poliția de Frontieră, dacă mașina e pe numele altcuiva, nu e necesară o procură din partea proprietarului – cel puțin nu atunci când se călătorește în spațiul statelor membre ale Uniunii Europene.

La controlul de frontieră, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu următoarele acte, potrivit informațiilor oferite pe site-ul Poliției de Frontieră: buletinul/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al mașinii și Cartea Verde asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto. E important de reținut că aceste acte pot fi cerute nu doar de polițiștii de frontieră, ci și de cei de la rutieră.

Totuși, așa cum precizează autoritățile aici, nu e posibil să arătăm niciunul dintre aceste documente în copie, ci obligatoriu în original. De asemenea, șoferii trebuie să știe că nu e necesar să aibă la ei un document special din care reiese efectuarea inspecției tehnice periodice, așa cum ne-au confirmat și reprezentanți ai Poliției de Frontieră (valabilitatea inspecției rezultând din certificatul de înmatriculare).

Dar dacă mașina aparține altcuiva, iar șoferul este doar un utilizator al acesteia? În acest caz, nu e necesar să se prezinte niciun document anume, nici măcar o procură notarială care să ateste că șoferul are voie să plece cu mașina respectivă – deși acest lucru a fost cerut în trecut.

„La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentați documente cu privire modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc). În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective”, se precizează pe site-ul autorității.

Totuși, subliniază autoritățile, dacă se circulă în afara Uniunii, atunci ar fi indicat să se solicite informații de la reprezentanțele diplomatice ale statelor respective cu privire la actele care ar putea fi necesare și orice alte informații utile pentru călătoria cu mașina pe teritoriile străine.

Este posibilă trecerea frontierei cu un vehicul care circulă cu numere de înmatriculare provizorii? Răspunsul oferit de cei de la Poliția de Frontieră aici este negativ. Nu se poate circula cu numere provizorii în afara țării, nefiind îndeplinită condiţia privind deținerea unui certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice prevede că vehiculele pot circula cu numere provizorii până la înmatriculare, pe baza unei autorizații speciale eliberate de autoritatea competentă.

Avocat Marius Coltuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.