Eveniment memorial la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Biblioteca Județeană, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură și Asociația SAVO – Scrieri ale vechiului oraș, organizează miercuri, 2 august, evenimentul „In memoriam Anna Molnár-Hegedűs (1897-1979)”.

Evenimentul este închinat împlinirii a 120 de ani de la nașterea Annei Molnár-Hegedűs, evreică originară din Satu Mare, autoarea volumului memorial „MIÉRT? Egy deportált nő élményei a sárga csillagtól a vörös csillagig“, în traducere: DE CE? De la steaua galbenă până la steaua roşie – trăirile unei femei deportate. Debutul evenimentului va avea loc la ora 13.30, prin dezvelirea plăcii comemorative, pe Pasajul pietonal Corneliu Coposu, în locul special amenajat și dedicat personalităților judeţului nostru, trecute în eternitate, spre veșnica lor pomenire.

În continuare, de la ora 14.00, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare va găzdui prezentarea biografiei personalității comemorate, supraviețuitoare a Holocaustului și a memorialului ei, menit să dezvăluie experiențele, supliciile și umilințele suferite de autoare în cele aproape nouă de deportare.

Demersul autoarei Anna Molnár-Hegedűs de a scrie lucrarea memorială „MIÉRT? Egy deportált nő élményei a sárga csillagtól a vörös csillagig“ a început în prima jumătate a anului 1945, fiind finalizat la data de 1 octombrie a aceluiași an. Ediția princeps a apărut la Editura ME-TA din Arad, în 1946.

Aproape 70 de ani mai târziu, la 15 octombrie 2014, volumul a apărut în limba engleză, fiind tradus, de Marietta Morry şi Lynda Muir, în cadrul Programului „The Holocaust Survivor Memoirs“ al Fundației Azrieli din Canada. În 2015, ca urmarea succesului înregistrat, volumului i-a fost decernat premiul „Independent Publisher Book Awards Gold Medal Winner“.

Prin grija Asociației SAVO – Scrieri ale vechiului oraș, traducerea volumului în limba română este în lucru; primele patru capitole ale lucrării, atât în română cât și în maghiară, au fost publicate în ediţia lunii iulie 2017 a evistei „Signet“, consacrat în întregime memorialului „MIÉRT? Egy deportált nő élményei a sárga csillagtól a vörös csillagig“.

În cadrul evenimentului, volumul va fi prezentat participanţilor de către binecunoscutul gazetar și traducător Veres István, demersul fiindu-i completat cu fotografii și date biografice ale autoarei, culese și structurate prin implicarea Asociaţiei SAVO.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, directori de instituții, membrii Comunității Evreilor din Satu Mare, oameni de cultură, istorici și jurnaliști, membri ai comunităţii locale pasionați de literatură şi istoria evreilor sătmăreni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.