Polițiștii, profesori pentru o zi

Seria activităților de informare a viitorilor șoferi privind impactul consumului de alcool sau droguri asupra participanților la traficul rutier a continuat în această perioadă. Astfel, în săptămâna care a trecut polițiștii au adus campania „Zero La Mie” în alte două școli de șoferi din municipiul Satu Mare.

Marți, 18 iulie, la Școala de Șoferi AGO, 29 de cursanți și 9 instructori au participat la întâlnirea Zero la mie alcool, zero la mie droguri activitate dedicată în special tinerilor dar și celor care îndrumă și formează generații de viitori șoferi.

Din partea Poliției au susținut prezentări subcomisarul de poliție Hrihorișan Feliciași inspector principal Chiorean Liviana din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, temele abordate fiind legate de consumul de alcool, mituri și adevăruri științifice.

Participanții au înțeles în urma activității că, deși societatea românească este tolerantă când vine vorba de consumul de alcool, chiar și în cazul conducătorilor auto, existând o serie de idei false propagate pe acest subiect pentru a justifica un astfel de comportament ilegal, legea sancționează aspru conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe ce afectează capacitatea de a conduce. În plus, orice cantitate de alcool sau droguri consumată afectează sistemul nervos și implicit siguranța rutieră, prin diminuarea reflexelor, tulburări ale vederii și echilibrului, dificultăți în susținerea atenției concentrate, dar mai ales a atenției distributive, conducătorii auto expunându-se unui risc crescut de implicare în accidente grave.

Despre droguri și modalitatea în care acestea afectează conducerea unui autovehicul a vorbit doamna Câmpan Pușa, specialist în prevenire din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare.

Un alt eveniment la care a avut acces și publicul larg a avut loc joi, 20 iulie, la Școala de Șoferi Nord Star. Peste 60 de tineri, în majoritate cursanți ai școlii gazdă au aflat informații de la specialiști întâlnirea având ca temă Despre alcool și droguri la volan. De această dată, pe lângă specialiștii în prevenire ai Poliției și CPECA, au adus în fața participanților exemple din activitatea lor, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare, agent șef adjunct Mona Raul și agent Puț Sânziana. Aceștia le-au explicat tinerilor cum funcționează aparatul etilotest, aducând exemple concrete din care cei prezenți să înțeleagă că alcoolul ne afectează în mod diferit, aceeași cantitate consumată putând genera rezultate diferite. Polițiștii i-au îndemnat pe participanți să se abțină de la conducerea autovehiculelor chiar și în ziua următoare unei zile în care au consumat cantități mai mari de alcool, alcoolul putând persista în sânge până la 24 de ore după consumul inițial.

O altă idee subliniată a fost aceea că nu doar șoferii ci și alte categorii de participanți la trafic aflați sub influența alcoolului pot constitui adevărate pericole în trafic. Astfel, pasagerii băuți pot crea probleme majore șoferilor, generând chiar accidente grave. În cazul bicicliștilor și pietonilor aflați sub influența alcoolului riscul major este acela de a fi victime ale unor accidente grave prin nerespectarea regulilor de circulație și efectuarea unor manevre bruște, care să surprindă conducătorii auto. De altfel, legea interzice consumul de alcool celor care se deplasează cu bicicleta, polițiștii putând aplica sancțiuni celor în cauză.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.