Statistică sumbră ! Sute de șoferi din județ, condamnați pentru consum de alcool

Potrivit evidenţelor Serviciului de Probaţiune Satu Mare, la finalul anului trecut, un număr de 303 persoane au fost condamnate pentru infracţiuni ce au implicat consumul de alcool la volan, iar un număr de 38 de persoane au fost condamnate datorită infracţiunilor comise la regimul drogurilor.

În acest sens, în perioada iulie-decembrie, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare (CPECA) în parteneriat cu Serviciul de Probațiune, Tribunalul Satu Mare și IPJ, implementează Programul „Safe Choices” ce va presupune organizarea şi desfăşurarea de grupuri de conştientizare şi informare cu privire la riscurile consumului de alcool şi droguri, în special la volan.

„Pentru a conduce în siguranţă şoferul trebuie să se afle în plenitudinea aptitudinilor sale deoarece condiţiile de conducere se schimbă mereu. Acesta trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reactioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident crește”, subliniază IGPR.

În cadrul Penitenciarului Satu Mare la o populație de 427 persoane condamnate se identifică un număr de aproximativ 60 condamnări specifice regimului circulației. De asemenea, este important de menționat faptul că dintre infracţiunile săvârşite de către persoane aflate sub influenţa alcoolului, procentul cel mai ridicat este reprezentat de infracţiunile săvârşite cu violenţă, fie că este vorba de omucideri, fie de vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii.

Programul de reabilitare adresat persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate se va desfășura în Penitenciarul Satu Mare şi va presupune două tipuri de grupuri: grup de conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool/droguri la volan și grup de informare a riscurilor.

Grupurile de conștientizare vor avea o durată de 3-4 întâlniri/grup cu participarea a 10-15 beneficiari/grup, iar grupurile de informare vor avea o durată de 1 întâlnire/grup cu 15 persoane/grup.

Programul de reabilitare adresat persoanelor condamnate la executarea unor măsuri educative neprivative de libertate se vor desfășura la Casa de cultură C.M.Zamfirescu pentru persoanele care au domiciuliul în Satu Mare și zonele limitrofe și în Carei pentru persoanele care au domiciliul în Carei sau zonele limitrofe într-un spațiu pus la dispoziție de Serviciul de Probațiune şi va presupune organizarea de grupuri de conştientizare cu o o durată de 3-4 întâlniri/grup cu participarea a 10-15 beneficiari/grup.

Programul va oferi participanților posibilitatea de a-și îmbunătăți atitudinea față de conducerea vehiculului în condiții de siguranță la trafic și să-și analizeze intențiile de comportament, după săvârşirea pedepselor privative şi neprivative de libertate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.