Deşi precizările referitoare la conducerea pe drumurile publice a mopedelor, scuterelor şi ATV – urilor au fost aduse la cunoştinţa publicului în numeroase rânduri, continuă să existe persoane care să conducă astfel de autovehicule fără să deţină permis de conducere şi fără ca vehiculele să fie înmatriculate sau înregistrate.
Astfel potrivit legii, începând cu ianuarie 2013, persoanele care intenţionează să conducă mopede, scutere şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică, a căror viteză nu depăşeşte 45 km/h, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 cm3, trebuie să susţină examen teoretic şi practic pentru obţinerea de permise de conducere din categoria AM, B1.
Examenele pentru obţinerea permisului de conducere de categorii AM, A1 şi B1, pot fi susţinute, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani şi implică susţinerea unei probe teoretice şi a unei probe practice. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare în conducerea vehiculului, susţinut în poligon.
Scuterele şi alte vehicule pe două sau trei roţi a căror viteză maximă nu depăşeşte 45 km/h, iar capacitatea cilindrică este de până la 50 cm3, se înregistrează de către consiliile locale în funcţie de domiciliile proprietarilor.
Celelalte autovehicule de acet tip, cu capacitate cilindrică peste 50 cm3, sunt supuse înmatriculării şi pot fi conduse cu permise de conducere din categoria A1, A2 şi A, în funcţie de mărimea capacităţii cilindrice.
Instituirea acestor obligativităţi au ca scop reducerea numărului de accidente rutiere cu implicarea acestor categorii de conducători auto.