Este oficial ! Satu Mare candidează pentru titlul de „Capitala Tineretului din România”

Municipiul Satu Mare candidează pentru titlul de „Capitala Tineretului din România”. Această candidatură este inițiată de către Asociația „SamStudia”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Satu Mare.

Mai multe detalii cu privire la acest subiect au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi, 30 iunie. Alături de conducerea Primăriei, la conferința de presă au participat și reprezentanți din partea SamStudia Satu Mare, printre care și directorul executiv Mark Torok respectiv deputatul UDMR, Magyar Lorand.

„Toată lumea ne-a întrebat cum putem concura cu orașe precum Cluj sau Timișoara. Nu se jurizează ce există în oraș ci se jurizează proiectele pe care le depunem, ideea cu care aplicăm. Considerăm că ideea noastră este bună și sperăm să câștigăm”, a declarat Mark Torok.

„Prin susținerea acestui proiect continuăm să susținem tinerii sătmăreni cu inițiativă, care doresc să contribuie la dezvoltarea acestui oraș. Tinerii din Asociația „SamStudia” au demonstrat de mai multe ori că au mult simț civic, lucru pe care noi dorim să îl încurajăm. De altfel, așa cum știți deja, investim în tineret și în preocupările lor, în educația lor. Am constituit acel fond destinat exclusiv asociațiilor de tineret, în valoare de 200 de mii de lei, paralel am majorat alocarea sumelor pentru învățământ cu 2 milioane de lei și am organziat în premieră pentru Satu Mare o bursă a locurilor de muncă pentru tineri, în Cluj-Napoca”, a precizat edilul municipiului Satu Mare.

„Capitala Tineretului din România” (www.capitalatineretului.ro), care funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” (titlu câștigat de municipiul Cluj-Napoca în anul 2015 – www.europeanyouthcapital.org), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special.

În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului din România” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

Primul oraș din România care poartă titlul de „Capitala Tineretului din România” a fost Timișoara, care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, iar începând cu 2 mai 2017 municipiul Bacău poartă acest titlu, timp de un an.

Toate acțiunile din cadrul planului de candidatură al municipiului Satu Mare vor avea ca viziune conectarea și reconectarea tinerilor sătmăreni de pretutindeni la dezvoltarea orașului, prin încurajarea participării active a tinerilor în comunitatea locală.

Competiţia naţională pentru titlul de „Capitala Tineretului din România” îşi desemnează în această toamnă câştigătorul pentru 2018.

Data limită până la care pot fi depuse candidaturile complete pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2018” este 16 iulie 2017, ora 23.59 .

Mai multe detalii despre competiție găsiți accesând link-ul:

http://capitalatineretului.ro/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.