Samfest Jazz 2017: Concert Irina Sârbu Quartet, Trygve Seim & Frode Haltli și Trompetre

Samfest Jazz a continuat astăzi, 24 iunie, cu Irina Sârbu Quartet (RO), Trygve Seim & Frode Haltli (NO) și Trompetre (RO). Evenimentul a avut loc de la ora 19.00, la scena amplasată lângă Turnul Pompierilor din Satu Mare.

Vocalista Irina Sârbu este un artist recunoscut de critica de specialitate și îndrăgit de marele public, având ca fundație o vastă cultură muzicală. Calitatea vocii, timbrul inconfundabil și performanță în acrobație vocală au impus-o printre cei mai buni vocalisti români de jazz. Irina Sârbu Band este unul dintre proiectele Irinei Sârbu, alături de partenerii ei de scenă care îi sunt alături de 14 ani: Puiu Pascu –pian, Ciprian Parghel – contrabas și Tudor Parghel – tobe.

Puiu Pascu este un maestru al claviaturii și improvizației. Frenezia și plăcerea cu care cântă și arderea intensă în procesul interpretativ-creator îl transformă pe Puiu Pascu într-un artist unicat în peisajul jazz-istic românesc.

Ciprian Parghel, apreciat ca fiind cel mai valoros contrabasist al generației sale, Tudor Parghel apreciat drept cel mai valoros baterist român din ultimii ani, cei doi au reușit să atingă performanțe muzicale impresionante, încă de la vârstă fragedă în formula de trio-familie „Anca Parghel și fii”. Proiectul Irina Sârbu Band este unul de success, având un repertoriu alcătuit din piese cunoscute de gen – jazz, samba, bossa nova, tango Argentinian, muzică românească interbelică, muzică franceză, muzică rusească și folclor.

Originală este însă interpretarea care, de la o apariție la alta, este din ce în ce mai spectaculoasă prin expresivitate, improvizație, imaginative, tehnică solo și de grup, temperamentul exploziv și plăcerea de a cânta împreună fac din fiecare concert o reverie de neuitat.

Saxofonul și acordeonul ar putea părea, la suprafață, o combinație neobișnuită, dar este într-adevăr una perfectă. Ambele instrumente conduse de aer, una prin suflare, alta prin comprimare sau extindere a burdufului, muzicienii norvegieni Trygve Seim la saxofon sopran și tenor și Frode Haltli la acordeon au apărut împreună în multe contexte, începând din 2001, cei doi fiind personaje cheie în lumea muzicii norvegiene.

„Yeraz” este prima lor înregistrare împreună, compusă din 10 duo-uri de reverii intime. Compozițiile lor au elemente folclorice, improvizații cu unghiuri creative, pline de calm, căldură și claritate, iar saxofonistul Seim, care îndoaie notele în așa fel încât te face să crezi pentru câteva momente că e posibil un glissando la saxofon, aproape că transformă instrumentul într-un duduk armean.

Trompetist, muzician și producător, Petre Ionutescu (trompetă, flaut, caval, tilincă) este membru fondator al formațiilor Funky Growl, Blazzaj și fondator al asociației Romanian Brass Society, având colaborări cu The Veils, Subcarbati, Negură Bunget și Alexandrina.

Fiind inițial un proiect solo, lui Petre Ionuțescu (Trompetre) i s-au alăturat pe parcurs mai mulți artiști-prieteni dragi, conceptul proiectului devenind astfel TROMPETRE cu PRIETENII.

Petre Ionuțescu (trompet, flute, caval, tilinca), Gabriel Almasi la chitară, electronice, Sergiu Cătană la instrumente de percuție și Anghel Mailat la electric bass, synth sunt membrii prieteni ce s-au alăturat lui Petre, iar compozițiile lor sunt transcendentale, colorate, ce te poartă dincolo de ego.

Iată programul de duminică, 25 iunie, din cadrul Samfest Jazz 2017:

Kekko Fornarelli Trio (IT)

Philip Catherine Trio (BE).

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Satu Mare, Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” și Filarmonica „Dinu Lipatti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.