Trei trupe astăzi, pe scena Festivalului Samfest Jazz (foto&video)

Suita de evenimente dedicată Samfest Jazz-ului a continuat astăzi, 23 iunie cu evoluția a trei trupe. Concertele au avut loc la scena amplasată lângă Turnul Pompierilor.

După uvertura de joi (22 iunie) seara susținută de instrumentiștii Filarmonicii „Dinu Lipatti”, azi a început programul propriu-zis dedicat celei de-a IX-a ediții al Festivalului Samfest Jazz.

Pe scenă au evoluat: Essential Notes, Barabás Lőrinc Quartet și Adam Baldych&Helge Lien Trio.

Essential Notes este un proiect ce a luat naștere în toamna anului 2014 în Satu Mare, având la bază doi instrumentiști: Simion Bărnuțiu (clape, computer) și Kányádi Robert (tobe, percuție). Ambii muzicieni provin din medii muzicale asemănătoare și au mai colaborat în cadrul altor proiecte.

Compozițiile trupei sunt influențate de jazz-ul contemporan, de artiști precum Bugge Wesseltoft, Snarky Puppy, Hidden Orchestra, Portico, dar și de experiențele muzicale ale ambilor muzicieni. De fapt, afinitatea lor pentru jazz și improvizație aduce în fața audienței un mix de sonorităti dat de sound-ul specific muzicii electronice și de cel organic, reprezentat de pian și tobe acustice.

Barabás Lőrinc Quartet, format din Cséry Zoltán (keyboard), Herr Attila (chitară bass), Nagy Zsolt (tobe) și desigur Barabás Lőrinc (trompetă), s-a înființat în 2015 iar noul lor album „Beardance” a ieșit în anul 2016.

Stilul lor de jazz este unul mai groovy, combinat cu elemente electronice, pop, folk, existând și pasaje de acid trip hop și jazzy drum & bass.

Adam Baldych ni se alătură din nou la Samfest Jazz, de data aceasta sub o nouă formulă, împreună cu Helge Lien Trio.

Adam Bałdych este probabil cel mai bun violonist în jazz de astăzi. Este cunoscut pentru o serie de lansări și colaborări cu muzicieni precum Marius Neset, Morten Lund, Lars Danielsson, Jacob Karlzon, Verneri Pohjola și Leszek Możdżer.

Pianistul Helge Lien este unul dintre cele mai mari talente dintre tineri din Scandinavia. Împreună cu Thomas Fonnesbaek la bass și Per Oddvar Johansen la tobe, ei își croiesc drumul în inimile ascultătorilor prin melodiile lor fin chibzuite; inventivitatea acestui trio pare să să fie fără limite.

Adam Baldych împreună cu Helge Lien Trio, combină influențele jazz-ului, muzicii poloneze și norvegiene populare și populare moderne. „Bridges”, lansat la casa de discuri ACT Music în 2015, este un album plin de melodie și muzicalitate remarcabile.

Samfest Jazz continuă sâmbătă, 24 iunie, tot de la ora 19.00, în aceeași locație cu următorul program:

Irina Sârbu Quartet (RO)

Trygve Seim & Frode Haltli (NO)

Trompetre (RO).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.