Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare a participat în perioada 5-19 iunie, la acțiunea de conservare pe raza celor 15 SPA-uri din vestul țării materilizată prin montarea de emiţătoare pe specia țintă a proiectului – dumbrăveanca – pentru a studia traseele de migraţie, cartierele de iernare şi zonele de hrănire folosite de către dumbrăvencele din România.
Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu partenerul de proiect, Asociația „Grupul Milvus” și coordonatorul de proiect Bird Life Ungaria (MME).
Prin montarea acestor echipamente pe păsări se vor obţine date importante, care vor ajuta specialiștii să aibă o imagine mai clară despre rutele de migrație a păsărilor, locaţiile exacte ale cartierelor de iernare şi despre potenţialii factori periclitanți de-a lungul căilor de migraţie, dar și despre mișcările (distanțele parcurse) efectuate în perioada de cuibărit pentru procurarea hranei.
În cadrul primelor ieşiri pe teren au fost montate 25 de geolocatoare pe dumbrăvence adulte. Dintre păsările capturate, 5 exemplare erau deja inelate: 3 dintre ele fiind păsări inelate în Serbia și două în Ungaria. Geolocatoarele care au o greutate de 1,6 grame s-au montat pe târtiţa dumbrăvencelor, ele înregistrând în mod regulat intensitatea luminii în locaţiile în care se află pasărea, şi pe baza acestor date se va determina poziţia geografică a locaţiilor parcurse. Păsările cu geolocatoare se vor recaptura în anii viitori de către specialiștii din cadrul proiectului, în vederea descărcării poziţiilor geografice stocate.
Traseul parcurs de păsările echipate cu transmițătoare satelitare vor putea fi urmărite de toți cei interesați pe hărţi actualizate de pe pagina web: http://satellitetracking.eu