Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a fost citită în Parlament

Moțiunea de cenzură intitulată „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost citită astăzi, 18 iunie, în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului, de către parlamentarul social-democrat Mihai Fifor. Moțiunea a fost semnată de 222 de parlamentari.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Textul moțiunii va fi dezbătut și votat miercuri, 21 iunie.
„La cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbătut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea Guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat primului-ministru Sorin Grindeanu şi echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale … Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul- ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare”, se arată în textul moţiunii.

În cadrul documentului, liderii coaliției PSD-ALDE pun sub semnul întrebării legitimitatea actualului Executiv şi posibilitatea ca acesta să pună în aplicare măsurile promise prin program.

„Guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuşeşte altceva decât să demostreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onorea şi demitatea, confirmând, odată în plus, justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE. Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: Este Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu, guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017? Poate Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017? Există susţinere în Parlamentul României pentru Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional Guvernul actual? Reprezintă Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU”, se mai precizează în document.

Pentru a trece, moţiunea are nevoie de 233 de voturi.

Moțiunea va fi dezbătută și votată miercuri, 21 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.