Proiectul „O oră de poveste…” a ajuns la final

Biblioteca Județeană Satu Mare a derulat în perioada 7 februarie – 15 iunie, proiectul „O oră de poveste…”, destinat copiilor din învățământul preșcolar și primar. Organizat la inițiativa bibliotecarilor-formatori Raluca Istrate și Bianca Ciceo, proiectul a reunit, prin cele 17 întâlniri cu micii cititori, 543 de participanți, la sediul instituției, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 13.00 – 14.00.

Proiectul s-a născut pornind de la o problemă identificată la nivelul comunității sătmărene și anumea aceea că, în ultimii ani, numărul cititorilor care împrumută cărți de la bibliotecă este reprezentat printr-o linie descendentă.

Cunoscute fiind beneficiile lecturii, acest proiect a reprezentat pentru Biblioteca Județeană Satu Mare un bun prilej de a se alătura cadrelor didactice și părinților în demersul lor de a încuraja lectura în rândul copiilor, de a promova colecțiile și serviciile de care dispune, de a atrage noi membri în marea și frumoasa familie a oamenilor care citesc, dovedind, și în acest mod, rolul de instituție furnizoare de servicii culturale, de informare, învățare și recreere, pusă în slujba comunității pe care o deservește.

Cele mai frumoase cărți din colecțiile Secției de împrumut pentru copii au fost aduse în spațiul în care s-au desfășurat atelierele, cărți aparținând literaturii române și universale, dar și diferitelor domenii ale cunoașterii, editate atât în Limba română cât și în Limba maghiară. Cărțile selectate pentru expoziție au fost reprezentative pentru grupa de vârstă prezentă la atelier. Înaintea începerii activității propriu-zise, copiii erau invitați să le răsfoiască și să găsească cărți pe care să-și dorească să le împrumute acasă pentru a fi lecturate în mediul familial.

Poveștile au fost alese cu grijă și întotdeauna povestea a fost folosită ca pretext pentru interacțiune, dând posibilitatea copiilor să pună întrebări, să empatizeze cu personajele preferate și să facă legături cu elemente din viața reală.

Au fost utilizate metode de educație non-formală, a fost creată o atmosferă prietenoasă care să invite la dialog. Copiii au deprins abilități de lucru cu diferite materiale; în cadrul sesiunii dedicate atelierului de creativitate a fost încurajată atitudinea pozitivă, dezvoltarea unor abilități manuale (decupat, lipit, împăturit hârtia). De asemenea, copiii și-au îmbogățit cunoștințele lingvistice, prin explicarea cuvintelor noi, și le-au fost furnizate informații din diferite domenii, pornind de la povestea lecturată.

Astfel, în cadrul atelierelor de lectură, pentru partea creativă au fost folosite materialele achiziționate pentru realizarea decorurilor pentru scena de teatru (foarfeci, lipici, hârtie colorată, accesorii craft și ochi mobili, sârmă plușată și pom pom); pentru activități de decupat și de colorat (foarfeci, hârtie, lipici, sclipici, accesorii craft).

Fiecare atelier avea o temă prestabilită. Oferim spre exemplu: cunoașterea vieții marine; prinți, prințese și cavaleri; prietenie, familie, acceptare și toleranță; protejarea mediului înconjurător, adevăr și loialitate etc.

Pentru dezvoltarea creativității au fost folosite în cadrul întâlnirilor de la bibliotecă cele două jocuri educative, Cuburile „Story cubes” și „Jocul Poveștilor”. Aceste jocuri invită jucătorii să creeze propriile lor povești pornind de la indiciile care se regăsesc pe piesele jocului. Pe parcursul derulării jocurilor, copiii au colaborat activ și s-au implicat, au lucrat în echipă, au creat povești și s-au distrat foarte bine.

În spatele fiecărei activități a fost urmărită încurajarea lucrului individual prin stimularea atenției și a concentrării, dar și lucrul în echipă, interacțiunea și socializarea, motivarea și încurajarea participanților, gestionarea emoțiilor, încurajarea inițiativei copiilor, a empatiei și a unei atitudini pozitive față de lectură.

Rezultatul major al acestui demers este creșterea semnificativă a numărului de cititori care frecventează biblioteca. Astfel, în perioada 7 februarie – 15 iunie 2017, în evidențele Bibliotecii Județene Satu Mare au fost adăugați 567 de utilizatori noi înscriși (cu 244 mai mulți în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent), dintre care 270 sunt elevi (cu 129 mai mulți față de perioada similară din 2016), iar 160 au vârsta sub 14 ani (cu 100 mai mulți decât în 2016), aceștia din urmă reprezentând publicul-țintă pentru acest gen de programe și activități.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.