Bicicliștii amenință cu proteste. Vezi de ce

Peste 1000 de bicicliști din Satu Mare, Dara și Dorolț amenință cu proteste, după ce Primăria municipiului reședință de județ a respins solicitarea acestora cu privire la construirea unei piste de biciclete pe malul drept al Someșului. Cu toate acestea, bicicliștii speră ca într-un final să se găsească o soluție pentru implementarea acestui proiect, în caz contar aceștia spun că vor organiza un miting de protest.

„Noi, semnatarii petiției pentru construirea unei piste de biciclete pe digul de pe malul drept al Someșului, suntem nevoiți să constatăm cu regret respingerea cererii noastre adresate Primăriei Satu Mare. Cu atât mai mult, cu cât cererea a fost semnată de 1300 de locuitori din localitățile limitrofe: mun. Satu Mare, comuna Dorolț și satul Dara. Cu toate acestea susținem în continuare că este nevoie de un drum/o pistă pentru biciclete pe traseul Stația de Epurare-Pădurea Mare. Acesta/aceasta ar putea oferi un drum scurt și sigur pentru numeroșii bicicliști care circulă zi de zi pe această rută (navetiști, vînzători pe piața de alimente) cât și pentru cicliștii amatori și excursioniști, oferindu-le acestora o posibilitate excelentă de mișcare și recreere, ceea ce rar găsim în împrejurimilie orașului nostru.

Investiția este justificată și de proiectul realizat de Primăria Dorolț, care dispune și de avizele necesare finanțării drumului de bicicliști până la graniță. În cazul în care municipalitatea ar realiza drumul de biciclete pe tronsonul de pe dig care-i aparține, după aderarea României la spațiul Schengen, s-ar putea circula peste graniță, unde stau numeroși sătmăreni cu domiciliul stabil. Printre aceștia sunt mulți scolari și mulți cu locul de muncă în Satu Mare, a căror deplasare ar putea fi în mare măsură ușurată.
Ne-a făcut plăcere să citim în răspunsul dat de Primăria Municipiului Satu Mare, faptul că se caută căile de finanțare pentru dezvoltarea unei rețele de drumuri pentru bicicliști. Cu această ocazie venim cu recomandarea de a apela la Programul Interreg V-A Romania-Ungaria, unde și în clipa de față sunt publicate proiecte eligibile în acest domeniu. Accesarea este posibilă până la sfârșitul lui august 2017, deci este timp suficient pentru elaborarea unui proiect de construirea unui drum pentru bicicliști.

Refuzul cererii noastre ne surprinde atât mai mult, cu cât în bugetul municipiului Satu Mare pe 2017 figurează realizarea unui studiu de fezabilitate al unui drum de bicicliști pe digul drept al Someșului, de la Satu Mare la Dara. Suntem curioși care este motivul renunțării la acest proiect și la ce sunt folosiți banii prevăzuți inițial pentru acest scop. Cu această ocazie oferim un parteneriat municipalității privind inițiativele de îmbunătățire a circulației cu bicicleta, la a căror realizare putem veni cu ideile și propunerile proprii”, spun reprezentanții bicicliști

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.