Mirajul drogurilor reprezintă un domeniu de interes pentru mulți dintre tinerii zilelor noastre și o preocupare pentru combaterea acestuia constantă a polițiștilor sătmăreni. În vremurile pe care le trăim, mulţi simt nevoia de a evada din cotidian, de a se refugia într-un spațiu relaxant, centrat pe satisfacerea unor nevoi primordiale. Și cum pot face lucrul acesta? Apelând de cele mai multe ori la magia drogurilor.
Aici și în acest fel se regăsește opinia specialiștilor care investighează acest aspect problematic din viața tinerilor noștri.
Pentru a putea face faţă problematicii și pentru a găsi modalitatea optimă de soluționare a ei, avem nevoie de informații din partea unor persoane adulte capabile le să expună într-o modalitate captivantă și interactivă și să găsească împreună cu tine răspunsuri veridice.
În acest context, luni, 12 iunie, elevii de gimnaziu și elevii liceeni ai Liceului Teoretic German „J. Ettinger” din Satu Mare au fost solicitați să răspundă provocării „Spune NU drogurilor!”, lansată de specialiștii din domeniul prevenirii ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare – Câmpan Beatrix și Boca Ștefania, precum și de ofițerul de poliție Chiorean Liviana – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare .
Pe parcursul a trei întâlniri, elevilor le-au fost prezentate informații generale despre drogurile legale și nelegale, clasificările realizate în funcție de criterii diferite, consecințele nefaste asupra sănătății fizice și mentale, dar și un scurt istoric al apariției și evoluției drogurile. Accentul s-a pus foarte mult pe cauzele care îi determină pe tinerii de azi să consume droguri, debutul și finalul consumului, acesta din urmă fiind echivalent cu instaurarea dependenței, de cele mai multe ori cauzatoarea deceselor în rândul tinerilor.
Anturajul, dorința de a face parte dintr-un grup și asumarea oricăror limite au fost principalele cauze identificate de participanți, care și-au împărtășit o parte din experiențele de viață trăite în diferite contexte – petreceri, cluburi, zile de naștere – unde au fost ispitiți să încerce, să experimenteze, într-un cuvânt ”debutul” consumului de droguri. Una dintre concluziile la care s-a ajuns a evidențiat faptul că cei care te cooptează în a experimenta ”magia drogurilor” sunt de cele mai multe ori persoane apropiate și chiar membrii familiei lărgite. Marea provocare nu se lansează niciodată din partea unui străin, fapt remarcat de elevii participanți.
S-a abordat, adaptat particularităților de vârstă și individuale, și partea privind legislația care reglementează acest domeniu, consecințele juridice și modalitățile de sancționare a infracțiunilor săvârșite sub influența consumului de droguri.
Filmele tematice care au însoțit prezentările și schimbul de informații au captat atenția, aducând în prim plan ”LUPTA” omului cu drogurile, încercările peste care se trece doar cu ajutorul celor dragi, printr-o susținere continuă.
Mesajul transmis relevă faptul că poți ”Să spui NU drogurilor” , că nu e totul pierdut și mai ales replica din final a personajului care interpretează DROGUL – ”Ești ceea ce vreau eu să fii!” poate fi pusă sub semnul întrebării.
Coordonați de directoarea școlii – profesor Reisz Maria, de directorul adjunct – profesor Elek Robert și de consilierul educativ – profesor Graur Maria, elevii Liceului Teoretic German „J. Ettinger” au fost interesați de noile informații prezentate, problematica şi modul de abordare captându-le atenția.