Peste porcină africană a fost cea mai dezbătută temă în cadrul ședinței de astăzi, 8 iunie, a conducerii Prefecturii Satu Mare, organizată cu secretarii Primăriilor din județ. De altfel, în ședința de miercuri, 7 iunie a Centrului Local de Combatere a Bolilor, Unitatea Locală de Decizie Satu Mare s-au adoptat măsurile necesare pentru prevenirea apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului Satu Mare. Ședința a fost prezidată de către prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.
Pentru reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost prima întâlnire oficială cu secretarii de Primării. Acesta le-a transmis celor prezenţi în sala mare a Palatului Administrativ un mesaj de bună colaborare şi comunicare, şi i-a asigurat că oricând, la orice oră, pot conta pe sprijinul său vis-a-vis de problemele pe care le întâmpină, probleme care sunt în competenţa sa de soluţionare şi a instituţiei pe care o conduce.
De asemenea, prefectul Filip a precizat că este deschis la orice sugestii, în cadrul legal actual, în vederea îmbunătăţirii colaborării dintre Instituţia Prefectului şi autorităţile publice locale.
Revenind la pesta porcină, directorului DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, a subliniat faptul că situația este cât se poate de gravă, având în vedere că au fost confirmate mai multe cazuri de animale bolnave la doar 20 de km de granița cu România, pe teritoriul Ucrainei. Acesta a atras atenția secretarilor prezenți la ședință să informeze populația cu privire la urmările acestei boli, care implică pagube economice pentru proprietari.
În cazul în care există suspiciuni de boală, Dumuța spune că toți porcii din localitatea respectivă vor fi exterminați și incinerați. Proprietarii animalelor crotalizate vor fi despăgubiți, însă contravaloarea porcilor neînregistrați nu va mai fi plătită. În acest sens, Dumuța le-a transmis secretarilor să ceară sprijinul medicilor veterinari din circumscriții, singurii în măsură să facă recensământul animalelor.
De asemenea, acesta a precizat și faptul că boala nu se transmite la om, însă omul poate deveni un vector, un purtător al acestui virus, astfel că poate îmbolnăvi alte animale.
Având în vedere riscul iminent de pătrundere în judeţul Satu Mare a pestei porcine confirmată pe teritoriul Ucrainei, s-au stabilit următoarele măsuri de prevenire a bolii:
a) Unitatea Locală de Sprijin din cadrul CLCB – Primarii:
– Actualizarea listei cu personalul (15-25 persoane) nominalizat pentru intervenția în teren în caz de boli majore ; stocurile de materiale, echipamente și utilaje necesare intervenției în teren în caz de boli majore.
– Informări cu privire la menținerea porcilor în incinta curţilor și limitarea circulației acestora în afara localităților, fără documente sanitar-veterinare și asupra interdicției de achiziționare/comercializare de animale, produse alimentare de origine animală (carne, șuncă, cârnați, etc.) din Ucraina.
b) Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare:
– Intensificarea verificărilor pe granița cu Ucraina pentru controlul efectuat asupra importurilor de alimente de origine animală, a alimentelor din bagajele călătorilor .
– Informări dacă cu ocazia patrulărilor s-au semnalat cazuri de animale bolnave sau cadavre de porci mistreți sau domestici.
c) Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare:
– Intensificarea verificărilor în trafic cu privire la circulația animalelor și a produselor de origine animală pe drumurile din apropierea graniței cu Ucraina.
În caz de suspiciune sau confirmare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Satu Mare se vor aplica prevederile HG 830 din 9 Noiembrie 2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative.