Ce este pesta porcină africană

Pesta porcina africană (PPA) este o boală foarte periculoasă, fără tratament sau vaccin, spun medicii veterinari. Boala poate fi contactată atât de porcii din gospodăriile oamenilor, cât și de mistreți.

Pesta porcină africană are o perioadă de incubație de 3-15 zile (în mod obișnuit), sau de 3-4 zile în forma sa acută.

Simptomele cele mai frecvent întâlnite la animalele infectate sunt următoarele: febră ridicată, de 40 – 42 grade; înroșirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vârful urechilor, coadă, extremități distale, pe piept și în zona abdomenului; scăderea apetitului, apatie, cianoză (mucoasele devin albăstrui) și lipsa de coordonare motorică la 24-48 de ore înaintea morții; vomă, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi.

Moartea survine în cel mult 20 de zile de la infectare.

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

Virusul supraviețuieste timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.

În momentul de față nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecțiile cu pesta porcină africană. Singurele metode de prevenție sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul potrivit a posibilelor focare de infecție – raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.