Legea Salarizării a fost votată în plenul Camerei Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi, 7 iunie, proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar, cu amendamente. S-au înregistrat 188 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” și 47 de „abțineri”.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Potrivit actului normativ, de la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, profesorii vor beneficia de o majorare salarială de 25%, care, adăugată la creșterea de 25% care a avut loc deja, înseamnă de fapt o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistentele vor avea creșteri salariale de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022.

„Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac și discriminarea. Decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici salarii a fost redus la o dimensiune rațională. În același timp, legea aduce o creștere substanțială a salariilor mici. Ea se bazează pe câteva principii simple: la muncă egală, salarii egale; personalul din conducere are salarii mai mari decât cel din funcții de execuție, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii, cei cu studii avansate au salarii mai mari”, a declarat Liviu Dragnea, președinte al Camere Deputaților și președintele PSD, în cadrul dezbaterilor din ședința de plen.

Totodată, Dragnea a subliniat că adoptarea acestei legi este un act istoric, reprezentând un pas important către salariul mediu european și către integrarea în zona euro.
„România avea una dintre cele mai mici anvelope salariale, fapt care creștea presiunea socială în mod firesc și care menținea economia la nivelul unei economii de consum. Legea salarizării unitare este o lege a demnității românilor care, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, trebuie să fie plătiți echitabil pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că are forță de muncă ieftină și intră în zona economiilor atractive pentru forță de muncă bine calificată la nivel European”, a mai subliniat președintele PSD.

Legea salarizării unitare prevede o creștere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56% pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 și 43 de miliarde de lei până în 2022, a anunțat, astăzi, în plenul Camerei Deputaților, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

„Legea este în conformitate cu programul aprobat de Parlamentul României și prevede o creștere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56% pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 și 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creșterile sunt de peste 100% ajungând și la 300%, cum este cazul în Apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporția nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022 … Nu mai sunt nici măcar 3% salarii care scad pentru că ni s-a invocat acest procent pentru că multe amendamente care au fost acceptate la Comisie au fost amendamente de creștere a unor coeficienți astfel încât salariile s-au rectificat inclusiv pentru funcțiile de conducere. S-au aplicat majorări salariale așa cum spunea și colegul meu, domnul Solomon, anul acesta pentru mai multe categorii de bugetari, pentru Sănătate și Educație 15%, în Administrație 20%, Cultură 50%, agențiile de Mediu, gărzile de Mediu, OPC-uri, IMM-uri, cu 20%, deci nu se poate spune că această Lege sau varianta Guvernului este doar aceea de a crește salariile demnitarilor. Pur și simplu aceste salarii cresc din cauza faptului că se află pe o grilă care privește Administrația Publică Locală, este acceași anexă dacă vreți la Administrația Publică Locală și nu puteau fi făcute departajările pentru că toate persoanele care beneficiază de indemnizații sunt pe aceeași grilă. Dar este impropriu spus cresc salariile demnitarilor pentru că vreau să spun că cei aflați în vârful piramidei, de exemplu miniștrii, președintele României, conducerea Camerelor Deputaților și Senatului scad”, spune Vasilescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.