Cartea de salvare la bord. Ce este aceasta și de ce este importantă (video)

Prezența Cărții de salvare la bordul autoturismelor poate contribui substanţial la reducerea timpului de descarcerare și salvare a vieții.

Acest document poate fi descărcat gratuit aici: goo.gl/8iOPjN

Documentul nu este unul obligatoriu, însă prezența acestuia este importantă în cazul misiunilor de salvare a vieții.

De cele mai multe ori, în procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței modelelor autoturismelor reprezintă o serioasă provocare pentru salvatori. Mai mult, îndepărtarea plafonului unui autovehicul, de către echipajele de descarcerare, devine din ce in ce mai problematică.

Confruntându-se cu bucăți de oțel de mare rezistență precum și cu armături ale caroseriei, în aceste condiții, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac față. Anumite componente de siguranță, precum generatoarele de gaz din componența sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranță pentru echipajele care intervin în situații de urgență. O altă problemă o constituie găsirea și deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne.

Astfel, o „Carte de Salvare la Bord” standardizată, în format A4, ce cuprinde informații cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unităților de control, etc., precum și informațiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, trebuie utilizată la nivelul întregii Europe.

Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, „Cartea de Salvare la Bord” trebuie să fie plasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto.

Cartea de salvare este o iniţiativă lansată în anul 2015 de către Automobilul Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.