Un pictor sătmărean, premiat la Barcelona. Fiul lui Dali, în juriu

Un pictor de origine sătmăreană, Alexandru Darida, a fost distins zilele trecute cu premiul Francisco Goya, în cadrul Bienalei de Arte de la Barcelona. În prezent, Darida trăiește în Chicago, SUA.

Festivitatea de premiere a avut loc la Gran Teatre del Liceu, opera emblematică a Barcelonei. Unul dintre membrii juriului a fost Jose van Roy Dali, fiul celebrului artist Salvador Dali.

În aceste zile, lucrările lui Alex Darida pot fi văzute la Art Expo Roma Italia sala Bramante în Piazza del Popolo. De asemenea, Darida a fost distins în aceste zile și cu premiul Milano International Art Awards. Evenimentul de înmânare a premiului a avut loc pe 25 mai la Theatre Dal Verme, iar președintele juriului a fost binecunoscutul critic de artă italian, Vittorio Sgarbi.

Născut la Satu Mare, Alexandru Darida a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti în 1978. În 1985 artistul a plecat în Italia, unde a urmat cursurile Academiei „Benedetti” din Roma, iar doi ani mai târziu (1987) Darida a emigrat în SUA, stabilindu-se la Chicago, unde şi-a continuat studiile la „American Academy of Art”, fiind marcat de arta profesorului Irving Shapiro.

Alexandru Darida a primit numeroase premii printre care: Premiul Internaţional pentru Pictură „Formello” – Roma; Premiul de Excelenţă la expoziţia de miniaturi multimedia din România; Premiul de Excelenţă al oraşului Chicago, etc.

Lucrările artistului se află în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum: Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sydney, Australai), Smithsonian Museum (Washington DC), Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.

În prezent, artistul de origine sătmăreană este stabilit la Chicago, unde are atât propriul atelier cât şi o galerie de artă.

Sursa foto: www.occidentul-romanesc.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.