Ministrul Gabriel Leș, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles (Foto)

Ministrul Apărării Naţionale, sătmăreanul Gabriel Leş, a participat astăzi, 18 mai, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Reuniunea s-a desfăşurat în perspectiva pregătirii Raportului de implementare a Strategiei Globale a UE în domeniul securităţii, document ce va fi prezentat de către Înaltul Reprezentant, Federica Mogherini, în cadrul Consiliului European din luna iunie. În domeniul implementării Strategiei Globale, a fost analizat progresul cu privire la cooperarea structurată permanentă, revizuirea anuală coordonată a apărării, Grupurile tactice de luptă ale UE, precum şi abordarea strategică a cooperării în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comune cu statele partenere. De asemenea, Comisia Europeană a prezentat ultimele evoluţii privind Planul european de acţiune în domeniul apărării şi Fondul european pentru apărare.

Ministrul român al apărării naționale a reconfirmat angajamentele în direcţia consolidării cooperării la nivel european în domeniul securităţii şi apărării, de o manieră pragmatică, inclusivă şi în complementaritate cu NATO. A salutat progresele înregistrate în direcţia constituirii Capacităţii Militare de Planificare şi Conducere, ca un pas important în dezvoltarea mecanismelor de planificare civil-militare la nivel UE. Legat de iniţiativa Comisiei de creare a unui Fond european pentru apărare, ministrul Leş a subliniat importanţa asigurării accesului la finanţare a industriilor de apărare din statele membre, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, ministrul Gabriel Leş a participat la reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare, prilej cu care au fost abordate priorităţile şi obiectivele pe termen lung ale Agenţiei, precum şi rolul acesteia în procesul de implementare a Strategiei globale a UE pe dimensiunea de securitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.