Invaziile de lăcuste care au nenorocit zona Ardudului. Povești vechi de peste 200 de ani

Pe lângă alte nenorociri care s-au abătut de-a lungul vremii asupra acestui colț de țară, în rândurile de mai jos vom scrie despre cele două invazii de lăcuste care au prăpădit zona Ardudului la sfârșitul veacului al 18-lea. Au urmat apoi ani de foamete cruntă, care a decimat populația acestor locuri.

Prima dată, „armata” de lăcuste s-a năpustit asupra acestor pământuri în 1780.

„Erau atât de multe încât fiecărui cetăţean îi revenea obligaţia să strângă şi să ardă un sac şi jumătate de lăcuste”, scrie în „Monografia orașului Ardud”.

Dacă prima invazie de lăcuste, cea din 1780, a venit din partea Codrului, doi ani mai târziu, în 1782, prăpădul s-a abătut de pe Lunca Someşului spre zona Ardudului.

Erau atât de multe încât „se întuneca zarea”, scrie în documentele vremii. Insectele ucise și strânse în saci, au fost duse în afara localității unde au fost arse.

„În urma lor (a lăcustelor) a rămas totul pârjolit, culturile de cereale, grădinile, viile, păşunile şi pădurile”, se arată în „Monografia orașului Ardud”.

Potrivit documentelor vremii, ar fi fost vorba despre o populaţie de lăcuste călătoare „lăcusta migratoare Rossica”, care provineau din Delta Dunării, însă s-au stabilit în „Lunca Someşului”, găsind aici condiţii prielnice pentru perpetuarea speciei.

Urmările acestei adevărate catastrofe nu au fost greu de anticipat, urmând ani de foamete cruntă, care a decimat populația acestor locuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.