Ce pericole ascunde internetul

Pentru că lumea virtuală vine cu o mulţime de oportunităţi evidente, dar şi cu o serie de pericole ascunse, poliţiştii şi consilierii şcolari se implică în această perioadă în organizarea şi susţinerea unor activităţi legate de securitatea elevilor pe internet.

Săptămâna trecută a fost una în care siguranţa pe internet a fost tema prevalentă în activităţile susţinute de poliţişti în mai multe unităţi de învăţământ.

Astfel, vineri, 5 mai, la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” au fost organizate patru întâlniri, două dintre acestea cu elevii de gimnaziu din clasele a VI-a şi a VIII-a şi două cu elevii de liceu din clasele a IX-a D şi a XI-a B. Întâlnirile au fost susţinute de ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Satu Mare, subcomisar de poliţie Hrihorişan Felicia şi inspector principal de poliţie Chiorean Liviana, sub coordonarea doamnei director adjunct prof. Cristina Gherman.

Dacă problema siguranţei pe internet le-a fost prezentată elevilor de gimnaziu în special prin prisma pericolelor de victimizare, în cazul liceenilor au fost avute în vedere şi infracţiunile pe care tinerii le pot comite ori le pot întâlni în spaţiul virtual. De la furtul de identitate, la infracţiuni cum sunt transmiterea de mesaje de tip spam, instigarea la ură şi discriminare ori faptele de pornografie infantilă, participanţii la sesiunile informative au aflat că şi spaţiul virtual are reguli de funcţionare, că există infracţiuni care sunt predilecte în mediul online, dar că acestea se depistează şi se pedepsesc în offline. Pentru mai multă siguranţă pe internet elevii au fost îndemnaţi să sesizeze acele manifestări abuzive, denigratoare, jignitoare ori ameninţătoare întâlnite online, pentru ca infractorii să poată fi opriţi şi pedepsiţi.

Activităţile s-au bucurat de interes în rândul elevilor participanţi, prin maniera interactivă de abordare şi prin materialele video prezentate ei reuşind să conştientizeze mai bine că internetul ne uşurează viaţa şi ne-o face mai frumoasă doar în măsura în care ne activăm şi un scut de protecţie în faţa potenţialelor pericole.

Siguranţa pe internet a fost tema discuţiilor purtate de către poliţişti şi miercuri, 3 mai, când peste 100 de elevi ai Colegiului Tehnic „Elisa Zamfirescu” au participat la activităţi preventive. În aceeaşi zi poliţiştii au fost prezenţi şi la preşcolarii din grupa mare A a Grădiniţei „Dumbrava Minunată”, coordonată de doamna educatoare Mihalca Gabriela.

Accesul facil la internet încă de la vârste preşcolare, adeseori fără o monitorizare strictă din partea părinţilor, conduce spre nevoia de a-i dota pe copii cu un set minim de reguli în utilizarea internetului. Lipsa posibilităţii de a discerne între binele şi răul de pe internet, rău care îmbracă adeseori forme atractive pentru copii, face ca responsabilitatea principală din această perspectivă să rămână în sarcina adulţilor, fie că sunt părinţi, bunici, fraţi mai mari sau educatori.

Activităţi de prevenire a victimizării pe internet au fost realizate şi joi, 4 mai, la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Satu Mare, sub coordonarea consilierului şcolar prof. Călin Adrian şi a doamnei director prof. Mariana Sălăgean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.