Sâmbra Oilor, la a 61-a ediție (Galerie foto&video)

Lume multă astăzi, 7 mai, la sărbătoarea de pe dealul de la Huta Certeze, cu ocazia celei de-a 61-a ediții a Sâmbrei Oilor. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc de la ora 12.00. 

Dintre oficialități, la eveniment au participat secretarul Camerei Deputaților Ioana Bran, prefectul Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamas, primarul orașului Negrești-Oaș Aurelia Fedorca, președintele Consiliului Județean Pataki Csaba, vicepreședintele aceleiași instituțiii, Ioan Rus, deputații Octavian Petric și Romeo Nicoară, europarlamentarul , Ioan Mircea Pașcu, președinții Organizațiilor Județene și Municipale ale PNL Satu Mare, Adrian Albu și Doina Feher, candidatul la șefia PNL, Ludovic Orban, dar și consilieri județeni și locali.

După luările de cuvânt a urmat tradiționalul măsuriș al laptelui, iar apoi s-a dat drumul programului artistic.

„Sâmbra Oilor” reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească, unde, după ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mănâncă şi se bea. Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii. După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.

În cadrul programului artistic pe scenă au urcat următorii interpreți:

Irina Man și Grupul din Bixad
Maria Tripon, Maria Fușle, Oașul și Sânzâienele
Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț
Petrică Mureșan
Ansamblul ,,Meseșul” din Zalău
Vasile Coca
Ana Georgiana și Ansamblul Comoara Oașului
Mihai Zele și Ansamblul Țara Oașului
Petre și Petrică Zele cu Ansamblul Cununa Oașului
Țâpuritoarele din Batarci si Maria Hosu
Ansamblul Florile Turțului
Ansamblul Județului Satu Mare ,,Doruri Sătmărene’’
Ansamblul Florile Tărnii
Grupul de țâpuritoare din Racșa
Ansamblul Cununița Năzdravană- Maria Carmen Sas și Leontina Dorca
Nicu Pop și Ansamblul Vama Ardeleană.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.