Știați că …?

Cetatea medievală din Ardud a fost construită pe ruinele unei vechi cetăți dacice ? Istoricii spun că cetatea construită de Bartolomeu Dragfy (1447-1501) a fost amplasată pe ruinele unei cetăţi mai vechi. Potrivit istoricului Constantin Daicoviciu, cetatea dacică putea adăposti peste 1500 de soldaţi.

De altfel, referiri la vechea cetate dacică, peste care se spune că în veacul al XV-lea Bartolomeu Dragfy a construit cetatea sa, găsim în lucrările: „Comitatul Sătmar în evul mediu” (Maksai Ferenc – 1940), „Szathmar Varmegye” (Comitatul Sătmar) de Szirmai Antal (1810), precum şi în monografia „Comitatului Sătmar”, lucrare coordonată de Borovszky Samu (1907).

Menţiuni despre cetatea dacică din Ardud găsim și în „Documente privind istoria României” seria C., Transilvania, C. I 72, 159, 252, 393, a II 138, b II 323, b III 176, unde se menţionează că cetatea lui Bartolomeu Dragfy a fost construită pe ruinele unei vechi cetăţi dacice.

Mai trebuie spus că zonele din nordul ţării, precum cele ale Codrului, Ardudului, Oaşului şi Maramureşului, datorită poziţiilor lor geografice şi a aspectului depresionar, nu au fost cucerite de romani şi nu au făcut parte din provincia organizată de împăratul Traian în vara anului 106 d. Cr. Aceste locuri au rămas în stăpânirea dacilor liberi.

În lucrarea „Sătmar” la capitolul „Sate şi Cetăţi”, Ștefan Mărcuș scrie următoarele: „Cetăţile de pământ ridicate pe movilele dimprejur, întărite cu şanţuri, au fost straja dealurilor şi munţilor. În dosul liniei de sus, sa făcut formaţia a două cetăţi care s-au prins de ultimele ieşiri ale dealurilor din Ţara Oaşului şi din Codru, formând legătura la nord spre Hust cu Cehoslovacia, iar la sud spre Tăşnad cu Biharia, unde-şi avea centrul Ducatul lui Menumorut”.

De asemenea, în „Monografia Orașului Ardud” se arată că: „În această linie (cea menționată în lucrarea sa de către Ștefan Mărcuș) se găsesc încă şi azi ruinele cetăţilor Hurez, Dobra, Stâna de Sus, Cuţa, Beltiug şi Ardud. Semnificativ este că poporul numeşte şi azi „CETATE” locurile unde abia se mai găsesc ruine chiar dacă acelea nu se mai văd deasupra solului, ca de exmplu cele de la Stâna, Cuţa, Ardud, Şomcuta sau Seini. Sunt dealuri care poartă numele de Dealul Cetăţii, Cetatea de Piatră, Cetatea de lut, Cetatea etc”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.