Suită de evenimente dedicate memoriei profesorului Gavril Ardelean (Foto)

Un eveniment dedicat memoriei prorectorului Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, respectiv directorului filialelor Satu Mare și Baia Mare al aceleiași instituții, Gavril Ardelean, a avut loc azi, 5 mai de la ora 14.30, la sediul facultății de pe strada Ștefan cel Mare. Cunoscutul dascăl sătmărean ar fi împlinit azi vârsta de 75 de ani.

Dintre oficialități la eveniment au participat prefectul Darius Filip și președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba. De asemenea, au mai participat soția profesorului Gavril Ardelean, cadre didactice, oaspeți din partea celorlalte filiale ale Universității de Vest „Vasile Goldiș”, dar și persoane care l-au iubit și respectat pe cel care a fost fondatorul filialei din Satu Mare a universității.

Evenimentul a debutat cu luarea de cuvânt al rectorului Universității „Vasile Goldiș” Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care a vorbit despre activitatea de dascăl și cea științifică a lui Gavril Ardelean. Apoi, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative de pe fațada clădirii instituției de învățământ, situată pe strada Ștefan cel Mare.
După sfințirea plăcii a urmat lansarea a două volume, semnate de regratatul profesor Gavril Ardelean, scrise împreună cu Iosif Beres, intitulate „Patrimoniul natural al Sălajului” (vol. I și II).

Momentul a continuat cu un simpozion ştiinţific internaţional la care au participat specialişti din cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale din Budapesta şi membri ai Academiei Române.

Gavril Ardelean s-a născut în Seini, pe 5 mai 1942. De-a lungul carierei sale, acesta a publicat numeroase lucrări ştiinţifice şi cărţi de specialitate.

A fost doctor în biologie și președintele Societății Naționale deIhtiologie.

Prof. univ. Gavril Ardelean a încetat din viaţă în noaptea de 3 spre 4 octombrie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.