Caravana “Docuart” pentru prima oară la Satu Mare

A cincea oprire a Caravanei “Docuart” se întâmplă în zilele de 5 și 6 mai, în Satu Mare, la Sala Amfiteatru a Casei de Cultură a Sindicatelor.

În cadrul evenimentului vor fi proiectate documentarele de autor realizate în perioada 2015 – 2016, selectate și premiate la București “Docuart Fest”, ediția 2016.

Vineri, 5 mai, de la ora 17:30, cinefilii vor putea urmări două documentare studențești, “Perfection is Forever” (R.: Mara Trifu) un concept de documentar experimental instalație în care se îmbină realitatea cu ficțiunea, urmat de “10:34 to Belgrade” (R. Ioana Grigore) – un documentar realizat pe străzile unui Belgrad care începe să renască.

De la 18:15 programul continuă cu un fragment de viață din sânul minorității rrome în “Angela” (R. Botond Pusok).

Spectatorii sunt invitați la ora 19:00 într-o călătorie antropologică prin muzica românească de azi, vizionând “100 de Movile”, în regia lui Max T. Ciorbă.

Seara de vineri se încheie cu documentarul de la ora 20:00, “Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos” (R. Cornel Mihalache) urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorul acestuia.

Ziua de sâmbătă continuă de la ora 17:00 “Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea” (R. Alex Pintică) – despre autorul care nu mai poate fi deosebit de artist; “Stories in Tea Cups” (R.: Mirona Radu) – mici felii din viața cotidiană a chinezilor.

Proiecțiile continuă cu o incursiune în viața unei familii care-și asumă cu credință-n Dumnezeu destinul, “Doar o răsuflare” (R. Monica Lăzurean-Gorgan) la ora 17:45.

Primul documentar realizat de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, “Ultimul căldărar”, film care spune povestea lui Geo, un tânăr căldărar din satul Corcova va începe la ora 19:00 și va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii acestuia.

Ultima proiecție de sâmbătă, ora 20:30, îl prezintă pe Rodion Roșca, părintele muzicii electronice românești, protagonistul filmului “Imagini din vis” (R. Sorin Luca), câștigătorul marelui trofeu Docuart Fest 2016. După proiecție, Rodion va fi prezent în sală pentru a povesti cu spectatorii.

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest.

Caravana “Docuart” este co-finanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Următoarele orașe vizate sunt Cluj-Napoca, Timișoara, Gherla și București.

Caravana “Docuart” încurajează și promovează consumul și producția de documentar românesc și recunoașterea artiștilor români de cinema, fie ei studenți sau regizori profesioniști.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.