Un vin italian cu inimă românească. Cine este sătmăreanul care îl produce

Un român plecat de ani buni din județul Satu Mare face cele mai bune vinuri din Italia, departe de casă, într-o cramă ascunsă la poalele Apeninilor, la 120 de kilometri nord de Roma, pe antica via Flaminia.

La câțiva kilometri de centrul orăşelului Todi, pe vârful unui deal, se află castelul Sobrano, a cărui pivniţe fac parte din reţeta de succes a vinurilor produse aici.

„Istoria acestui castel începe la 1100, când servea drept locuință, apoi capătă o destinație diferită, folositoare, o structură defensivă. Pe la mijlocul anilor 1600 castelul devine o vilă destul de importantă pentru această zonă. Abia mai târziu domeniu se specializează în producţia viticolă, iar castelul devine o parte integrantă a acestei activități. Cramele, învechirea lemnului, vinul, toate se produc în interiorul castelului”, a declarat pentru reporterii de la DIGI24, proprietarul castelului, Giovanni Palmucci.

De mai bine de 10 ani, Palmucci i-a încredinţat reputaţia vinurilor de Sobrano unui sătmărean, Vasile Țînțaș.

„Vinul, trebuie să stai atent la el, trebuie să știi să-l faci. Noi ne bazăm foarte mult pe strugurii întregi și sănătoși. Practic, dacă strugurii nu sunt sănătoși, vinul nu e de calitatea bună, nu îl aducem în cramă și îl culegem când e timpul lui de cules, ca să îl aducem la 13 grade de alcool”, spune administratorul Vasile Țînțaș.

În 2007, crama de Sobrano a fost medaliată, la Londra.

„Avem două tipuri de vin, unul alb și unul roșu. Cel alb e învechit în lemn timp de un an, cel roșu doi ani … Ca să simți gustul unui vin trebuie să fie, cel alb la 13-14 grade, roșul la 16-18 grade la temperatura camerei. Ca să-l simți bine. Dar vinul alb trebuie băut de la frigider, rece”, spune Țînțaș.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.