Profesorii au intrat în febra examenelor. A început definitivatul

Peste 100 de profesori din județul Satu Mare s-au înscris la examenul de definitivare în învățământul preuniversitar. Proba scrisă are loc astăzi, 20 aprilie, la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” din Satu Mare.

La nivel național sunt așteptați să participe 6.417 de dascăli care au îndeplinit condiţiile prevăzute de legislația în vigoare. În județul Satu Mare s-au înscris la examen 108 candidați.

Candidaţii au avut acces în săli până cel târziu la ora 08.45, pe baza unui act de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depăşit doar în cazul candidaţilor cu nevoi speciale care au solicitat acest lucru.

Subiectele, traducerea acestora (pentru candidații care au solicitat susținerea lucrărilor în limba maternă) şi baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul Național de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise (ora 16.00), pe subiecte.edu.ro. Lucrările scrise vor fi evaluate în șase centre organizate la nivel naţional. Atât programele de examen, pentru toate disciplinele, cât şi modele de subiecte şi bareme pentru disciplinele de examen au fost postate pe definitivat.edu.ro și subiecte.edu.ro.

Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Examenul certifică şi faptul că un cadru didactic debutant care a optat pentru această carieră dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Primele rezultate vor fi afişate marți, 25 aprilie, la centrele de examen şi pe http://definitivat.edu.ro/.

Contestaţiile vor fi depuse în centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 25 aprilie, după afişarea rezultatelor, şi 26 aprilie.

Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul examenului duminică, 30 aprilie.

Transmiterea la nivel central a tabelelor nominale cu candidaţii admişi şi validarea rezultatelor examenului prin ordin de ministru are ca termen-limită data de 22 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.