Procurorii au clasat dosarul „ouălor Kinder” de la Carei. Vezi raportul DIICOT

Prin ordonanţa din data de 7 aprilie 2017, procurorii DIICOT au dispus clasarea dosarului familiei Jurj din Carei care și-ar fi pus copiii să asambleze ouă Kinder, după ce anchetatorii au stabilit că minorii nu au fost exploatați de către părinți.

Ca urmare a articolului apărut în publicaţia britanică „The Sun” referitor la un reportaj efectuat la domiciliul unei familii din municipiul Carei, susţinându-se faptul că părinţii îşi exploatează copiii prin muncă, procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Satu Mare au dispus prin ordonanţa din data de 23 noiembrie 2016 începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de trafic de minori.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat următoarele:

„La data de 21.11.2016, publicaţia britanică „The Sun” a prezentat articolul în care se arată că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucării mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor de ciocolată. Familia din municipiul Carei, judeţul Satu Mare este implicată în acest proces. La asamblarea ouălor de ciocolată participă soţia alături de soţul ei şi de copiii minori în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani, susţin jurnaliştii de la „The Sun”. (…) De asemenea, au fost prezentaţi copiii români, în vârstă de 11 ani respectiv 6 ani, care participau la această muncă în schimbul unei plăţi echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la o fabrica din localitatea Carei”, se arată în raportul procurorilor.

Articolul a fost preluat şi difuzat de către media naţională şi internaţională.

În urma cercetărilor efetuate în cauză s-a constat că nu au fost sesizate aspecte care să ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care să pună în primejdie viața, securitatea fizică, psihică și integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin munca de către părinţii acestora.

„De asemnea s-a constatat că părinţii se implică în mod responsabil în creşterea şi dezvoltarea copiilor depunând eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simţindu-se în siguranţă alături de părinţi. Se poate astfel observa caracterul tendenţios al cotidianului britanic The Sun, acesta urmărind să promoveze senzaţionalul, în detrimentul informaţiilor documentate şi reale. Având în vedere cele arătate, se constată că în cauză este incident cazul de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a, respectiv fapta nu există”, se arată în raportul întocmit de procurorii DIICOT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.