Hotelul Dacia pe masa judecătorilor ! Ce a decis instanța în dosarul lui Vasile Țânțaș

Vasile Țânțaș este obligat de instanță să ia măsuri urgente pentru conservarea Hotelului „Dacia”, potrivit unei sentințe pronunțate zilele trecute de Judecătoria Satu Mare. Cu toate că decizia a fost luată în data de 30 martie 2017, până azi, 13 aprilie, Țânțaș nu a făcut nimic pentru a conserva monumentul istoric.

Potrivit deciziei Judecătoriei Satu Mare, instanța „Obligă pârâta (Vasile Țânțaș) să ia măsurile de conservare generală a monumentului istoric cod SM II-m-A-05221,Hotel Dacia, măsurile dispuse prin notificarea nr. 20466/30.04.2015 către Municipiul Satu Mare şi procesul verbal nr. 12/28.04.2016 emis de către reclamantă constând în: „asigurarea etanşeităţilor la învelitoare, tabachere, coşuri de fum, luminator, închiderea golurilor la faţade, evacuarea apelor pluviale din toate zonele, asigurarea ventilării controlate (mai ales în subsol ), montarea unei schele şi pânze de protecţie pe faţada principală atât pentru protecţia componentelor artistice cât şi pentru protecţia pietonilor, verificarea zidurilor calcan (către proprietăţile vecine )”.

Vasile Țânțaș poate să atace în termen de 30 de zile la Tribunalul Satu Mare, decizia Judecătoriei.

Însă până astăzi, Țânțaș nu a atacat decizia judecătorilor sătmăreni.

Vă reamintim că în data de 4 ianuarie 2017, Vasile Țânțaș a fost condamnat la un an de închisoare pentru distrugerea Hotelului „Dacia”.

Conform sentinței dată de instanța din Satu Mare, pe lângă condamnarea la un an de închisoare, Țânțaș are de plătit și o despăgubire de 767500 de euro Ministerului Culturii, care s-au constituit parte civilă în acest dosar, dar și suma de 9405,45 lei reprezentând diferenţa neachitatată din onorariul de expert care a fost redus la suma de 13.267 lei (50 lei/oră).

Sentința a fost atacată la Curtea de Apel Oradea. Primul proces s-a soldat cu o amânare pentru data de 25 aprilie.

De asemenea, în luna februarie Vasile Țânțaș a fost amendat de către Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Satu Mare cu suma de 8.000 de lei.

Amenda a fost aplicată, potrivit directorului instituției, Mircea Drăgan, deoarece nu există un proiect de conservare a Hotelul „Dacia”, care în momentul de față se află într-o stare greu de imaginat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.