Delegație a Camerei Reprezentanților din SUA, primită de ministrul Gabriel Leș (Foto)

Aspectele prioritare ale cooperării militare din cadrul Parteneriatului Strategic bilateral şi colaborarea în cadrul aliat au fost principalele teme abordate la întâlnirea de astăzi, 10 aprilie, dintre ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș și o delegație a Camerei Reprezentanților din SUA.

Din delegația de peste ocean au făcut parte: Mike Rogers, Scott DesJarlais, Ralph Abraham, Jim Banks şi Steven Palazzo.

De asemenea, la întâlnire au fost prezenți și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm și șeful SMG, generalul Nicolae Ciucă.

“Apreciez nivelul excelent de cooperare militară dintre cele două state şi angajamentul solid al SUA în vederea creşterii prezenţei americane în statele aliate de la frontiera estică a NATO, prin implementarea Iniţiativei de Reasigurare Europeană şi în cadrul Operaţiei Atlantic Resolve”, spune ministrul Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat și despre situația din Siria și a regiunii Mării Negre în actualul context geopolitic. Ministrul Leș a reconfirmat angajamentul României în eforturile internaționale de contracarare a terorismului.

De asemenea, ministrul Apărării Naționale a prezentat prioritățile strategice ale Guvernului României în domeniul apărării și securității, centrate pe decizia de alocare a două procente din PIB pentru apărare. Totodată, acesta a punctat, nivelul de peste 40 la sută din totalul cheltuielilor pentru apărare ce urmează a fi utilizat pentru achiziții de echipamente majore, inclusiv pentru domeniul de cercetare și dezvoltare.

Oficialii americani au punctat că operaționalizarea bazei de la Deveselu este un proiect primordial, care reflectă eficiența Parteneriatului Strategic, și au exprimat aprecierea pentru investițiile și angajamentul constant al țării noastre privind integrarea deplină a sistemului Aegis Ashore în arhitectura de comandă-control a Alianței.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.