Se anunță petrecere mare de „Ziua Romilor” ! Când și unde va avea loc

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) în colaborare cu Asociația Partida Romilor Pro Europa – Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean organizează sâmbătă, 8 aprilie, un spectacol dedicat „Zilei Internaționale a Romilor”. Spectacolul va avea loc de la ora 11.00, în Sala de conferințe a Muzeului Județean Satu Mare.

În program vor evolua grupul „Romane cerxenorră- Steluțe rrome” din Sărăuad, Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, Asociația „Danko Pista – Stelele Careiului” din Carei, și Formația de dansuri din Tiream și Tășnad.

Data de 8 aprilie a devenit „Ziua Internaţională a Romilor” în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Romilor, desfăşurat la Londra.

Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Culoarea verde a drapelului sugerează pământul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că romii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.