Șeful apărării din Estonia, la sediul MApN

Ministrul Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au avut marți, 4 aprilie, la sediul MApN, întrevederi cu şeful apărării din Estonia, generalul Riho Terras, aflat în vizită oficială în România.

Discuţiile dintre ministrul Apărării Naționale și generalul eston s-au concentrat pe teme legate de modalităţile de intensificare a cooperării militare bilaterale şi în cadrul Alianței.

Ministrul român a exprimat apreciere pentru Centrul eston de Excelenţă în domeniul apărării cibernetice, cu un rol aparte în dezvoltarea conceptelor şi mecanismelor de protecţie împotriva ameninţărilor manifestate în spațiul cibernetic, inclusiv prin găzduirea unor importante exerciţii NATO în domeniu.

Cei doi șefi de stat major au discutat şi subiecte referitoare la relaţiile militare bilaterale şi la perspectiva continuării acestora, derularea exerciţiului de certificare a VJTF 17 (Forţa de reacţie rapidă a NATO) și la contribuțiile estonă şi română la realizarea prezenţei înaintate pe flancul estic al NATO (eFP – Enhanced forward presence şi tFP-Tailored Forward Presence) cu cele trei componente – terestră, aeriană şi navală. Partea română a prezentat o informare cu privire la stadiul operaţionalizării Brigăzii Multinaţionale pe teritoriul României, în cadrul măsurilor de implementare a deciziilor adoptate la Varșovia.

Generalul Ciucă a apreciat că, în actualul context de securitate, această vizită a constituit un bun prilej de consolidare şi de promovare a relaţiilor militare româno-estone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.