Deținuții au făcut curățenie pe digurile râului Someș

Biroul Educaţie din cadrul Penitenciarului Satu Mare a organizat astăzi, 29 martie, o serie de activităţi cu persoanele private de libertate, în scopul sprijinirii reintegrării sociale a acestora.

Astfel, un grup de 10 deţinuţi, atent selecţionaţi au participat la o activitate de igienizare a digului râului Someş. Activitatea s-a derulat cu sprijinul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, în baza protocolului de colaborare existent între cele două instituţăii.

Prin grija Monitorului sportiv, din unitate, s-a organizat pe Stadionul Dinamo din Satu Mare un meci de fotbal cu 13 persoane private de libertate care au abilităţi sportive.
La fiecare activitate derulată în afara spaţiului de deţinere, deţinuţii sunt atent selecţionaţi. Între personalul din Sectorul Educaţie şi Asistenţă Psihosocială şi Sectorul Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar există o strânsă colaborare.

Faptul că pentru câteva ore deţinuţii participă la activităţi în exteriorul penitenciarului, reprezintă un beneficiu, deoarece îi ajută să uite preţ de câteva ore că execută o pedeapsă privativă de libertate.

De asemenea, Penitenciarul Satu Mare şi-a deschis azi porţile pentru două clase de elevi din cadrul Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Aceştia, însoţiţi de diriginţi, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”, au vizitat penitenciarul, spaţiul de deţinere, sala de sport, capela, camerele de deţinere, având posibilitatea să vadă lumea de dincolo de gratii, dar şi să afle cum să se ferească de pericolele care îi pasc la fiecare pas.

Adolescenţii au avut posibilitatea să stea de vorbă cu doi deţinuţi, să le afle povestea de viaţă şi să le adreseze întrebări.

Personalul din Sectorul Educaţie le-a explicat elevilor faptul că penitenciarul custodiază temporar oameni care, într-un moment al vieţii, au făcut alegeri greşite, au încălcat legea şi acum îşi ispăşesc pedeapsa. Cu toate acestea, ei aparţin comunităţii, se vor întoarce în familiile lor, în comunităţile din care provin. Munca personalului din Sectorul de Reintegrare Sociala a deţinuţilor are drept scop reintegrarea acestora şi sprijinirea lor în vederea reintegrării sociale după liberare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.