Cod Roșu de intervenție: Explozie cu multe victime la Carei – Exercițiu ISU (Galerie foto)

O explozie soldată cu multe victime dar și cu pagube materiale însemnate a avut loc azi, 23 martie, la Contitech Fluid Automotive din Carei. 

Din fericire este vorba despre un exercițiu de intervenție, pus în scenă de către pompieri.

Conform scenariului, la ora 11.00, în interiorul S C Contitech Fluid Automotive Romania SRL Carei s-a produs o explozie urmată de incendiu la magazia de depozitare a butoaielor cu xilen. Explozia s-a produs pe fondul nerespectării măsurilor de protecție și prevenire a incendiilor, dar și al manipulării necorespunzătoare, de către personalul angajat a recipienților cu substanțe periculoase.

Incendiul s-a propagat cu repeziciune la magaziile alăturate și hala nr. 1 de producție.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile (vânt puternic, care la rafală depășa viteza de 50 km/h, pe direcția nord-vest), incendiul s-a propagat la hala nr. 1 de producție, provocând pagube materiale însemnate. O parte a construcției (partea nordică a halei din imediata apropiere a magaziei) s-a prăbușit, prinzând sub elementele de construcție mai multe persoane (angajați ai operatorului).

Din cauza numărului mare de victime surprinse sub dărâmături, comandantul intervenției a solicitat punerea în aplicare a Planului Roșu de intervenție.

În cel mai scurt timp, au fost mobilizate forțe de intervenţie ale Detașamentului de Pompieri Carei formate din, trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială cu modul de descarcerare, o autospecială de lucru la înălţime şi o ambulanţă SMURD.

Ajunşi la faţa locului, după efectuarea recunoaşterii, concomitent cu acțiunea de stingere, pompierii au constituit primele echipe de căutare – salvare, procedând la evacuarea persoanelor din interiorul halei, transportul răniţilor şi a persoanelor intoxicate la locul de evacuare.

Fiind o situație de amploare, comandantul intervenției a raportat despre situaţia existentă, solicitând forțe în sprijin. Inspectorul șef s-a deplasat la locul intervenției împreună cu grupa operativă și a ordonat suplimentarea forțelor și mijloacelor cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime, o ambulanţă SMURD și câinele de căutare, aparținând Detașamentului de Pompieri Satu Mare.

Comandantul acțiunii a dispus constituirea postului medical avansat (P.M.A.), pe platoul betonat din fața atelierului de întreținere, cu misiunea de preluare și triere a victimelor, stabilirea codurilor de urgență și transportarea acestora către cele mai apropiate unități spitalicești (Spitalul Municipal Carei și Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.