Frânturi din istoria Țării Oașului, expuse la muzeu. Artefacte vechi de mii de ani (Foto)

Cele mai spectaculoase artefacte descoperite de-a lungul anilor în zona Oașului, sunt expuse, începând de astăzi în sălile de la parterul Muzeului Județean Satu Mare de pe B-dul Vasile Lucaciu nr. 21. Vernisajul expoziției intitulată „Țara Oașului – O istorie milenară”, a avut loc la ora 13.00.

Potrivit curatorului expoziției, arheologul dr. Liviu Marta, multe dintre exponate sunt expuse pentru prima dată în Satu Mare.

De altfel, expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul „Jósa András” din Nyíregyháza, Muzeul de Istorie şi Arheologie a Maramureşului şi Muzeul Judeţean Satu Mare.

Printre obiectele expuse pot fi văzute: vase de ceramică, monede antice, ofrande de bronzuri (sec. XIV-XIII î. Hr.) descoperite la Prilog, piese de piatră cioplită (Neoliticul timpuriu, mileniu VI î. Hr.) de la Călinești-Oaș, fragmente de ceramică (Neoliticul timpuriu mileniul VI î. Hr.), tezaurul monetar de la Tămășeni, etc.

„Pentru expoziție ne-am axat pe vestigiile demult descoperite dar care au fost duse în alte muzee. Și aici mă refer la descoperireea de la Prilog, o ofrandă de bronzuri care a ajuns în Muzeul de la Nyiregyhaza. De ce a ajuns acolo? Deoarece la vremea când a fost descoperită, în 1868, nu exista muzeu la Satu Mare. Și ca atare, cel care a făcut cercetarea de acolo, fiind și comite suprem în județul vecin a dus-o în Comitatul Szabolcs. Apoi, avem o descoperire interesantă de la Batarci, atât piese de bronz cât și piese de aur. De la Târșolț, tot așa o ofrandă de bronz care a fost găsită de un păstor și a stat vreo 10 ani în pod, până ce fratele dânsului a făcut Facultatea de Istorie și și-a dat seama că sunt piese preistorice și că ar merita aduse la muzeu”, spune dr. Liviu Marta.
Expoziția poate fi vizitată până la data de 28 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.