Al doilea protest în fața Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare

Având în vedere lipsa de reacție din parte forurilor decidente în urma protestului din 14 martie, salariații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) și ai Gărzii Naționale de Mediu (GNM) – Comisariatul Județean Satu Mare, au întrerupt azi, 21 martie, din nou activitatea. Acțiunea de protest s-a desfășurat în intervalul orar 10.00 – 12.00.

Angajații celor două instituții din domeniul mediului, au în prezent venituri salariale mai mici cu 15% față de nivelul anului 2008. Salariile nete (inclusiv sporuri) ale angajaților APM Satu Mare și a Comisariatului Județean Satu Mare, majoritatea absolvenți de studii superioare și masterat în domeniul de specialitate, pornesc de la 1.120 lei – consilier și comisar debutant și ajung la 2.180 lei – consilier și comisar superior, cu peste 20 ani vechime.

„Concluzionând, solicităm punerea în aplicare a deciziei CCR nr. 794 / 2016, conform căreia salariile angajaților din cele două instituții de mediu trebuie aliniate la nivelul celor din familia ocupațională Administrație, în caz contrar suntem hotărâți să declanșăm conflictul colectiv de muncă și chiar greva generală, având ca efect: neavizarea proiectelor finanțate din fonduri europene în domeniile agricultură, infrastructură și gestiunea deșeurilor;
neavizarea planurilor generale de urbanism ale tuturor comunelor din județ, a amenajamentelor silvice, precum și a reconstrucției ecologice a sute de sonde și parcuri din zonele petroliere; neautorizarea, din punct de vedere al mediului, a tuturor activităților economice; întreruperea monitorizării calității aerului și a nivelului de zgomot urban; neverificarea conformității activităților economice cu legislația de mediu în vigoare și neîncasarea la bugetul de stat a tarifelor de mediu pentru emiterea actelor de reglementare, precum și a contravalorii sancțiunilor aplicate de comisarii gărzii de mediu”, au declarat salariații din cadrul APM și GNM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.