Sculptor cu mănuși de box. Un sătmărean impresionează întreaga lume cu arta sa (Foto)

Un sătmărean de 26 de ani, Szilard Gaspar, este singura persoană din lume care crează opere de artă în lut sau bronz, cu mănușile de box în mână. Într-un interviu acordat pentru redactorii de la www.prosport.ro, Szilard spune că face „performance live” în faţa publicului de trei ani de zile, iar idea i-a venit pe vremea când era la masterul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

Szilard Gaspar a început să practice boxul încă din copilărie, având peste 130 de meciuri oficiale, fiind considerat unul dinte cei mai buni pugiliști din țară. S-a hotărât să demonstreze că boxul este și o artă, astfel că a folosit o bucată de lut pe post de sac de box, şi-a pus mănuşile şi a început să lovească. Pe material „a rămas imaginea energiei transmise”, spune Szilard Gaspar.

Între timp, a renunţat la box dedicându-se doar artei, ceea ce i-a netezit drumul către succes. În prezent, primeşte invitaţii de la cele mai celebre târguri de artă de pe întregul mapamond.

Szilard are show-ul său la expoziţii. Artistul creează cu pumnii, pe durata unui meci de box, spre uimirea iubitorilor de artă.

„De trei ani fac „performance live” în faţa publicului. Când eram la master mi-a venit ideea. M-am gândit cum să intervin cu energia de la sport, iar la o temă liberă m-am gândit să iau un sac pe care să-l distrug în faţă la public. Practic transmit energia pe material şi rămâne un obiect care poate fi folosit în capodopere. Am fost la peste 30 de expoziţii, ori cu show live, ori cu filmări. Am fost la Tel Aviv, Paris, Londra, New York …”, a declarat Szilard Gaspar pentru redactorii de la www.prosport.ro.

Ce face cu creațiile sale? „Intră câteva în colecţie. Mare parte se distrug. Am şi lucrări din fibră de sticlă şi bronz. Lucrări care au rămas în colecţii importante şi sper să ajungă şi în muzee”, spune Szilard.

Fostul boxer a evoluat la cluburile CS Unio din Satu Mare respectiv la CSM Cluj.

Sursa foto: www.prosport.ro &Facebook Szilard Gaspar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.