Introducerea caselor de marcat electronice, amânată. Explicația șefului ANAF

Termenele pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF au fost amânate fiindcă este vorba despre un sistem unic în România, iar discuţiile se desfăşoară laborios, a declarat Bogdan Stan, în primul interviu acordat după numirea în funcţia de preşedinte al ANAF.

Motivele reale însă pentru amânare, potrivit unor surse, ar fi lipsa banilor de investiţii care au fost îngheţaţi. De altfel, nici angajări nu se mai pot face în cadrul ANAF şi a ministerului de Finanţe, în ciuda faptului că există un deficit de personal mai ales la direcţiile de control ale instituţiei.

„Fiind vorba despre un sistem unic în România, care nu a mai fost vreodată conceput şi implementat în ţara noastră şi care va impacta semnificativ activitatea tuturor comercianţilor care utilizează case de marcat, discuţiile specifice se desfăşoară laborios. Sunt implicate entităţi publice centrale, reprezentanţi ai producătorilor de case de marcat şi specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti”, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Acesta a precizat că instituţia pe care o conduce a participat la discuţiile care au avut loc periodic pentru subiectul aparatelor de marcat electronice fiscale, organizate la nivelul Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi/sau Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti.

Introducerea caselor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, conectate direct la Fisc, ar fi trebuit aplicată la finalul lui 2017 respectiv începutul lui 2018.
Casele de marcat fiscale ar urma să trimită date către ANAF în timp real şi să contribuie semnificativ la reducera evaziunii; sistemul ar trebui să fie pentru Fisc un instrument mai eficient de urmărire a încasărilor la buget şi de control al operaţiunilor din comerţul cu bunuri şi servicii. România trebuie să îl introducă şi pentru că, altfel, riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Noua casă de marcat va fi permanent conectată la sistemul de supraveghere şi monitorizare de la ANAF care va primi informaţii precum numele comerciantului, locul în care se află casa de marcat, datele de identificare ale aparatului şi, cel mai important pentru Fisc, date privind operaţiunile comerciale zilnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.