Polițiștii sătmăreni, buni de plată. Trebuie să achite 36.000 de euro unei familii de romi

Potrivit Fundației „Romani Criss”, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât ca o familie de romi din județul Satu Mare să primească despăgubiri substanțiale de la câțiva polițiști care i-au agresat în localitatea Acâș. Valoarea despăgubirilor se ridică la suma de 36.000 de euro. Faptele la care se face referire au avut loc în 2008.

În data de 4 iulie 2008, membri familiei Fogarași (soț, soție, fiică de 13 ani și bunicul matern) au fost agresați de către polițiști în fața dispensarului din Acâș, dar și la Postul de Poliție, reiese din plângerea soților Fogarași, reprezentați la CEDO de către Asociația „Romani Criss”.

CEDO spune că polițiștii nu au întocmit un proces verbal din care să reiasă motivele pentru care membrii familiei au fost duși la Secția de Poliție. Ulterior cei doi soți au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind acuzați de ultraj contra bunelor moravuri.

Totodată, potrivit CEDO nu au fost consemnate în documentele polițiștilor nici rănile pentru care Z. Fogorași a necesitat aproximativ trei luni de îngrijiri medicale.
De asemenea, Curtea susține că nu se explică nici interogarea fetei de 13 ani.

Astfel, CEDO a stabilit că România a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede ca „nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

În conculuzie, CEDO a dispus acordarea sumei de 36.000 de euro reclamanților.

Un Comentariu la "Polițiștii sătmăreni, buni de plată. Trebuie să achite 36.000 de euro unei familii de romi"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.