Corul „Cappella Giulia” din Vatican va concerta la Satu Mare. Vezi unde și când va avea loc concertul

Corul Cappella Giulia din Bazilica Sfântul Petru (Vatican), va fi prezent în această lună în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș, pentru a concerta la Satu Mare și Baia Mare. Concertul pascal, cu tema „Polifonia Romană, piatră prețioasă a muzicii liturgice”, va avea loc duminică, 26 martie, de la ora 11.30 la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare.

Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.

Corul „Cappella Giulia” acompaniază celebrările liturgice în Bazilica Papală „Sfântul Petru”, oficiate de Capitlul din Vatican, prin cântări gregoriene și polifonice, oferind serviciilor religioase splendoare și solemnitate deosebită.

Corul a fost reorganizat de Papa Iuliu al II-lea (de unde provine și numele Capelei) în anul 1513. De-a lungul istoriei, în timpul procesiunilor solemne sau la serviciile religioase cu ocazia Paștelui și a Crăciunului pontificate de Sfântul Părinte, Corul Cappella Giulia și Corul Cappella Sistina asistau împreună și interveneau în momente diferite. Componența corului de atunci era de 4 bași, 4 tenori, 4 contratenori (12) și 6 soprane pueri cantores.

În zilele noastre, menirea Corului rămâne aceea de a acompania celebrările solemne din Bazilica Papală Sfântul Petru ale Capitlului din Vatican (corpul canonicilor din Bazilică).

Cei mai recenți dirijori ai Corului Cappella Giulia sunt: maestrul Armando Renzi (1960-1979) și maestrul Pablo Colino (1980-2006).

Dirijorul corului este Jafet Ramon Ortega Trillo.

Pianistul titular al Bazilicii „Sfântul Petru” este Goettsche James Edward, iar prefectul Canonicilor Capitlului din Vatican și Responsabil al Corului – Rev. Mons. Tarcisio Cola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.