Seminarii anti-dependență la Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Foto)

Marți, 7 martie între orele 10.00 și 12.00, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” s-au desfăşurat două seminarii anti-dependenţă la care au participat peste 500 de elevi din clasele IX-XI.

Riscurile consumului de tutun şi alcool au fost cele două teme abordate din două perspective: a implicaţiilor dependenţei şi a infracţiunilor asociate consumului.

Seminarul „Riscurile fumatului şi dependenţei de nicotină” a fost susţinut de către Camelia Iacob – coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, care a abordat tema din punct de vedere al problemelor generate de dependenţa de nicotină şi dificultatea renunţării la acest viciu.

Aurelia Găle şi Radu Şofrea, reprezentanţi ai Poliţiei Locale, au prezentat elevilor aspectele legislative privind interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise şi sancţiunile în caz de nerespectare a prevederilor legale (Legea nr. 15/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun), în scopul protejării sănătăţii persoanelor de efectele dăunătoare ale fumatului.

La seminarul „Alcoolul de la dependenţă la recuperare” au fost invitaţi să le vorbească elevilor: preşedintele grupului de Alcoolici Anonimi din România, purtătorul de cuvânt al grupului, Andreea Vereş şi inspectorul principal de poliţie Felicia Hrihorişan, din partea IPJ Satu Mare, Birou analiză şi prevenire a criminalităţii.

Preşedintele grupului de Alcoolici Anonimi din România le-a împărtăşit elevilor din experienţa proprie de persoană care s-a confruntat cu dependenţa de alcool, insistând cu precădere pe faptul că alcoolismul este o boală cronică iar consecinţele dependenţei sunt numeroase, din toate punctele de vedere: fizice, psihice, economice, familiale şi sociale. Invitatul a mai specificat că recuperarea este posibilă prin participarea la o formă de sprijin cum este cea a alcoolicilor anonimi.
Andreea Vereş a abordat tema din perspectiva problemelor cu care se confruntă aparţinătorii persoanelor dependente de alcool şi pe necesitatea conştientizării acestora cu privire la posibilităţile de recuperare.

Felicia Hrihorişan le-a vorbit elevilor despre infracţiunile asociate consumului de alcool.

Seminariile fac parte din proiectul „EVRICA- Educat pentru Viața- Responsabil, In-dependent, Conștient, Atent”, iniţiat de Asociaţia de părinţi a elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare si finanţat de Clubul Rotary Satu Mare în cadrul programului „Rotary sprijină iniţiative locale pentru Satu Mare”.

Parteneri în acest proiect sunt Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sau Mare şi Organizaţia Crucea Roşie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.