Ministrul Gabriel Leș, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE

Ministrul Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș, a participat astăzi, 6 martie, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Reuniunea s-a desfășurat în perspectiva pregătirii raportului de progres privind implementarea concluziilor CAE din luna noiembrie a anului trecut, care a dat undă verde procesului de implementare a Strategiei Globale a Uniunii Europene în domeniul apărării şi securităţii şi a stabilit direcţiile generale de acţiune pentru dezvoltarea politicii de securitate şi apărare comună (PSAC). Activitatea a constituit o etapă importantă în finalizarea şi prezentarea de către Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, la reuniunea șefilor de state și de guverne din statele membre ale UE, ce va avea loc în zilele de 9 și 10 martie, a unui raport de etapă pe acest subiect.

La invitația Înaltului Reprezentant, miniștrii apărării s-au reunit în cadrul unui mic dejun informal şi au abordat subiecte referitoare la angajarea UE în cadrul PSAC, în vecinătatea extinsă a Uniunii. Această sesiune a oferit oportunitatea de a evalua operaționalizarea nivelului de ambiție al UE agreat în noiembrie 2016, ca răspuns la provocările de securitate complexe la adresa Uniunii, fiind abordate totodată angajamentele UE în Libia, regiunile Sahel și Cornul Africii.

Luând în considerare preocupările de securitate ale țării noastre în contextul strategic european, reuniunea a constituit un bun prilej pentru reconfirmarea angajamentelor ferme ale României față de consolidarea proiectului european pe dimensiunea de securitate și apărare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.