Fărșangul, sărbătoarea care alungă iarna, la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Școala Gimnazială nr. 10, organizează vineri, 17 februarie, cu începere de la ora 10.00, un eveniment care aduce în prim-plan sărbătoarea Fărșangului.

Evenimentul inițiat de către bibliotecarii Secției de împrumut pentru copii se va desfășura în Sala Multimedia și va reuni mai multe activități specifice acestei sărbători populare precum: confecționarea măștilor de carnaval, prezentarea îmbrăcămintei, dar și o serbare pusă în scenă de către elvi ai Școlii Gimnaziale nr. 10 pentru cei peste 30 de copii autiști de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

La final, toți participanții vor degusta gogoși, dulciurile specifice Fărșangului, pregătite cu mare drag de către bibliotecara Veres Erzsebet, inițiatoarea și coordonatoarea evenimentului.

Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă, prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al iernii. Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, lăsând loc exagerărilor.

„Dacă în trecut Fărșangul a reprezentat inițial drept o sărbătoare care are rolul de a marca trecerea de la iarnă la primăvară, în zile noastre carnavalul organizat pentru a marca această sărbătoare devine misterios, fascinant și colorat. Este un amestec de tradiție, distracție și istorie, iar noi dorim să le transmitem aceste valori tuturor participanților la eveniment. Motivul măștilor se va regăsi și într-o expoziție de fotografii organizată în cadrul Secției de împrumut pentru copii”, a declarat bibliotecara Veres Erzsebet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.