137 de milioane de lei pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare

Proiectul centurii de ocolire a municipiului Satu Mare este cuprins în bugetul pe 2017. Pentru începerea lucrărilor a fost prevăzută suma de 137 de milioane de lei, însă autoritățile locale mai au de pregătit documentația pentru exproprieri, care apoi trebuie aprobată de Guvern, a declarat deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lorand, în cadrul unei conferințe de presă susținută azi, 10 februarie.

Alături de Magyar Lorand, la conferința de presă au participat și senatorul Turos Lorand, respectiv deputatul Erdei D. Istvan.

În cadrul unei conferințe de presă susținută azi de către parlamentarii UDMR de Satu Mare, Magyar Lorand a declarat că deputații Uniunii au depus un amendament la această finațare, cerând o suplimentare a sumei inițiale cu 50 de milioane de lei, însă propunerea nu a trecut de plenul Parlamentului.

„Ar fi foarte bine să se înceapă această lucrare de importanță majoră pentru municipiul Satu Mare. Prin această investiție putem să decongestionăm traficul greu din municipiul Satu Mare. Pentru demararea acestei lucrări mai lipsește o Hotărâre de Guvern pentru exproprierea terenurilor. Autoritățile locale au de lucru”, spune Magyar Lorand.
În bugetul de stat pe 2017 sunt incluse și: noul sediu al Prefecturii Satu Mare (2,5 milioane lei), centura ocolitoare a municipiului Carei (24 de milioane de lei) dar și finalizarea lucrărilor pe DN 19 (27 de milioane de lei).

În luarea de cuvânt, Turos Lorand a declarat că pentru reabilitarea drumurilor comunale și județene, pentru județul Satu Mare a fost alocată suma de 10,5 milioane de lei.

Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare are o lungime de 13,572 km. Proiectul prevede un tronson de 5,6 km cu două benzi, cu o lățime de 10 metri, și unul de 7,972 km, cu o lățime de 18,5 metri.

Totodată, se vor construi și două noduri rutiere precum și cinci poduri și pasaje. Investiția trebuie realizată în decurs de un an de la începerea lucrărilor.

Centura municipiului Satu Mare își va începe traseul din DN 19A, de la limita vestică a Parcului Industrial Sud Satu Mare, va trece pârâul Homorodul Vechi, calea ferată Oradea-Halmeu și se va intersecta cu DN19.

La această intersecţie va fi amenajat un pasaj superior și o intersecţie la nivel.

În proiectul variantei de ocolire a municipiului Satu Mare este prevăzut și un pod cu lungimea de 640,85 metri care va traversa râul Someş, după care drumul va intersecta DN 19A (aici va fi amenajată o intersecție de tip girație).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.