Doi sătmăreni, în inima Asiei. Cum au sărbătorit Anul Nou Corean (Galerie foto&video)

De mai bine de șapte luni de zile, doi tineri din Satu Mare, Pató-György Brigitta și Zoltán, trăiesc una dintre cele mai mari aventuri ale vieții lor, departe de casă, într-una dintre cele mai dezvoltate țări din Asia, în Coreea de Sud.

Aflați la mai bine de 8.000 de kilometri de casă, cei doi tineri au ales să-și povestească aventurile pe un blog.

Povestea celor doi sătmăreni a început în vara anului trecut, când Zoltán a primit o ofertă de muncă greu de refuzat. Cu toate astea alegerea a fost destul de grea, având în vedere că oferta a venit din Coreea de Sud, o țară aflată la celălalt capăt de lume. În prezent, cei doi tineri muncesc în Cheonan (Coreea de Sud).

Cu ocazia Anului Nou Corean, Seollal, sărbătorită la sfârșitul lunii ianuarie, Brigitta și Zoltán și-au luat o zi liberă și au călătorit în capitala Coreei de Sud, Seul. Despre plimbările lor în metropola din inima Asiei, cei doi sătmăreni povestesc într-o postare de pe blog-ul lor.

„Prima zi al Anului Nou Corean am petrecut-o în Seul, deoarece ni s-a recomandat că dacă dorim să călătorim undeva de sărbători, atunci să mergem spre nord, deoarece drumurile care duc spre sudul țării sunt foarte aglomerate, având în vedere că mulți își vizitează rudeniile în această perioadă a anului. Nu a fost greu să dăm curs acestor îndrumări, cu toate acestea, în loc de un drum de o oră și jumătate, am ajuns în Seul după două și jumătate. Având în vedere că de sărbători străzile capitalei sunt mai puțin aglomerate, ne-am gândit să ne petrecem ziua liberă, plimbându-ne prin oraș”, povestește Brigitta.

În continuare, sătmăreanca vorbește despre unul dintre cele mai frecventate cartiere din Coreea de Sud, Itaewon (sau cartierul „american”), loc în care coexistă un conglomerat de culturi, începând din SUA până în Asia.

„Ne-am început plimbarea în cartierul „american”, în Itaewon, de unde cu metroul am mers într-un cartier iubit de către cei bogați, Gangnam. Pentru mulți, numele cartierului sună destul de cunoscut, având în vedere că din această zonă a orașului provine cel Spy (Park Jae-Sang), cel care în 2012 a devenit cunoscut în toată lumea, cu melodia „Gangnam Style”, povestește Pato-Gyorgy Brigitta pe blogul său.

Cu ani în urmă, Itaewon era locul în care se stabileau împreună cu familiile lor, soldații americani care ajungeau în Coreea de Sud. De-a lungul anilor însă, cartierul a fost populat și de alte naționalități. În prezent, cartierul îmbrățișează un amalgam de culturi, având în vedere că aici trăiesc în armonie americani, turci, africani, arabi și multe alte nații, povestește Brigitta.

Datorită acestui amalgam cultural, cartierul a devenit singurul loc din Coreea de Sud unde pot fi găste produse culinare de pe toate meridianele globului: Mexic, Rusia, India, Turcia, Africa, China, Tailanda, SUA, Balcani, Japonia, etc.

Seollal – Anul Nou Lunar – este un eveniment important în calendarul coreean. Cu toate că multe țări sărbătoresc echivalentul solar la 1 ianuarie, coreenii se bucură de Anul Nou pe a doua lună nouă după solstițiul de iarnă pentru mai bine de 1000 de ani.

În dimineața de Seollal, familia, îmbrăcată în hanbok-uri noi (vestimentație tradițională), începe ritualurile ancestrale sau jesa.

După ce familia face o serie de plecăciuni pentru a saluta spiritele strămoșilor, rugăciunile sunt oferite acestora.

De Seollal se face schimbul de cadouri între familie și prieteni. În trecut, se obișnuia să se dea și să se primească dulciuri tradiționale, cum ar fi ginseng, miere, pește sau fructe uscate. În zilele noastre, se dăruiesc: seturi cadou, scaune de masaj, carduri cadou la magazine și bani.

Sursa foto: https://eletkepekdelkoreabol.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.