Taxa pentru permisul de bibliotecă, retrasă. Se menține „taxa pe uitare”

Începând cu data de 1 februarie, taxele pentru eliberarea și vizarea permiselor la Biblioteca Județeană Satu Mare au fost retrase.

Astfel, sătmărenii pot obține în mod gratuit permisul de utilizator, valabil pentru o perioadă de cinci ani, document care le oferă accesul, în limita prevederilor Regulamentului intern destinat serviciilor pentru public, la toate colecțiile și serviciile bibliotecii, prin secțiile de la sediul central și prin cele trei filiale de cartier.

Rămâne în vigoare penalizarea pentru depășirea termenului de restituire, sau „taxa pe uitare”, în cuantum de 0,10 lei pe zi, pentru fiecare unitate de bibliotecă împrumutată, dar fără a depăși jumătate din valoarea de inventar, actualizată cu indicele de inflație la zi. Pentru a evita această taxă, cititorii care nu pot restitui cărțile împrumutate în termenul stabilit, pot apela la serviciul de prelungire a termenului de împrumut, prin telefon.

Se menține și taxa de pierdere sau distrugere a documentelor de bibliotecă utilizate, care reprezintă achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflație la zi, la care se poate adauga o sumă echivaletă cu de până la 5 ori față de prețul astfel calculat, în funcție de valoarea culturală și/sau informațională a documentului pierdut sau distrus. Există și posibilitatea înlocuirii cărții pierdute sau deteriorate cu una identică, cu alte cuvinte, același titlu, autor, an de apariție și aceeași editură și paginație.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.