Pericol de inundații în județul Satu Mare

Astăzi, 6 februarie, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare.

Şedinţa condusă de către subprefectul Altfatter Tamás a fost convocată în vederea adoptării Hotărârii Nr. 2 din 06.02.2017 privind înlăturarea efectelor produse de revărsări din ape interne cu staţiile de pompare de desecare din administrarea ANIF Satu Mare.

Începând cu data emiterii prezentei hotărâri, pentru înlăturarea efectelor produse de revărsări din ape pe terenurile agricole şi neagricole, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare-Filiala Judeţeană Satu Mare la nevoie, în caz de necesitate va pune sub tensiune şi va porni următoarele staţii de pompare de desecare: Moftin, Berveni, 4 Domăneşti, 5 Domăneşti, 6 Căpleni, 2 Moftin, Terebeşti, Ghilvaci, Bercu, Botiz, Mesteacăn, porumbeşti, Drăguşeni, Micula, Cer, Gherţa, Turulung, Dindeşti, Someşeni.

Potrivit informării ANIF, în perioada 2-6 februarie, judeţul Satu Mare s-a confruntat cu precipitaţii care s-au acumulat, precum şi cu scurgeri importante pe versanţi, influenţate de evoluţia spargerii gheţii, formându-se zăpoare şi sloiuri care au umplut reţeaua de canale din administrarea ANIF Satu Mare.

Prin umplerea excesivă a reţelei de canale şi din cauza faptului că ANIF, conform legislaţiei în vigoare, nu poate evacua apa prin pompare decât contracost, existând pericolul iminent de revărsări ale apei peste terenurile agricole şi neagricole implicit afectarea unor obiective sociale. În acest sens, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au reunit în şedinţă şi au aprobat în unanimitate pornirea staţiilor de pompare.

Potrivit informării Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Satu Mare, sunt posibile creşteri pe râul Crasna, la Domăneşti, respectiv pe râul Someş, până la atingerea cotelor de atenţie în ambele situaţii.

Conform prognozei hidrologice emisă de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa Cluj-Napoca, precipitaţiile produse în intervalul 2-6 februarie 2017 şi al cedării apei din stratul de zăpadă a dus la formarea de viituri pe toate râurile din bazinul hidrografic Someş, care au produs creşteri semnificative de debite şi niveluri şi au dislocat formaţiunile de gheaţă existente anterior pe cursurile de apă. Viitura generală formată în bazinul hidrografic Someş transportă cantităţi foarte mari de gheaţă (zapor de gheaţă în mişcare) pe râul Someş şi pe sectorul Ulmeni-frontiera Ungaria. Astfel, în cursul zilei de astăzi, la staţia hidrometrică Satu Mare se vor înregistra cote maxime de 440-490 de cm, cu posibilitatea de atingere şi depăşire a cotei de atenţie pe perioada tranzitării zaporului de gheaţă. Se impune astfel urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice la staţia hidrometrică Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.