Nicolae Iorga la fel de actual și după 80 de ani (Video)

Personalitate marcantă a culturii noastre naționale, Nicolae Iorga este unul dintre cei mai de seamă savanți ai tuturor timpurilor. Pe lângă viața academică, Iorga a activat și în politică, fiind ministru, parlamentar și prim-ministru al României.

Prin intermediul unei pelicule realizată în anii ’30 ai secolului trecut, marele cărturar îndeamnă românii la muncă, subliniind faptul că „munca este cel mai important dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale”.

„Țara noastră are înainte de toate o datorie, aceea de a munci. S-a muncit prea puțin, s-a muncit prea răzleț. Munca adevărată și spornică nu se poate face decât prin solidaritatea națională. Orice încercare de a rupe solidaritatea națională este un păcat față de această țară și față de acest neam … Munca este cel mai important dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale”, a spus marele cărturar.

Nicolae Iorga s-a născut la 5 iunie 1871. Savantul este autorul a 1.003 volume, 12.755 de articole şi studii, respectiv a 4.963 de recenzii. Este autorul a numeroase sinteze, culminate cu „Istoria Românilor”, o lucrare monumentală, în 10 volume, pentru care a fost numit pe bună dreptate cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile.
Marele savant a fost împușcat de către legionari în ziua de 28 noiembrie 1940. Corpul neînsuflețit al acestuia a fost găsit într-un șanț, lângă șoseaua Ploiești-Stejnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.