Ornitologi din Satu Mare, la o conferință internațională

Ornitologi (ornitologia este o ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul păsărilor) din Satu Mare au participat la Conferința Internațională pentru Dumbrăveancă, defășurată în perioada 19-21 ianuarie, la Casa ecologică din Kecskemét, situată în Parcul Național Kiskunság din Ungaria. Conferința a fost organizată de Societatea Ornitologică din Ungaria (MME).

Întâlnirea a avut ca scop: prezentarea situației dumbrăvencei (Coracias garrulus) la nivel European; identificarea factorilor periclitanți, care influențează efectivele de dumbrăveancă în locurile de cuibărire, pe parcursul căilor de migrație și în cartierele de iernare și actualizarea Planului Internațional de Acțiune pentru dumbrăveancă, prin noi măsuri de conservare.

La conferință au participat peste 80 de specialiști în ornitologie din 21 de țări (Albania, Austria, Bosnia-Herțegovina, Belarus, Bulgaria, Cipru, Cehia, Croația, Franța, Germania, Lituania, Italia, Muntenegru, Polonia, România, Slovenia, Serbia, Spania, Portugalia, România, Ungaria, Ucraina).

Din România au participat membrii echipei de proiect ROLLER din partea APM Satu Mare și al Asociației „Grupul Milvus”, ambii parteneri ai proiectului „Conservarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic”.

În prima parte a conferinței experții ornitologi din diverse părți ale Europei au prezentat situația speciei protejate ”Dumbrăveanca” în țara lor, cu detalii despre factorii periclitanți, tendințele efectivelor în ultimii ani, măsurile de conservare și rezultatele studiilor efectuate. Concluzia primei părți a întâlnirii a fost că, în Europa efectivele dumbrăvencelor sunt în declin iar în unele țări chiar au dispărut în ciuda măsurilor de conservare.

Cea de a doua zi a conferinței a avut ca scop identificarea de măsuri viabile care ar putea soluționa efectele negative ale tuturor factorilor periclitanți identificați pentru specia protejată Dumbrăveanca. Atât specialiștii din România cât și experții europeni prezenți la conferință au identificat ca principali factori periclitanți: dispariția locurilor de cuibărit, intensificarea agriculturii și diminuarea locurilor de hrănire, accidentarea și braconajul. Specialiștii europeni au propus ca măsuri viabile: amenajarea de noi habitate prin plantări de arbori înalți, montarea de cuiburi, practicarea unei agiculturi ecologice precum și informarea și conștientizarea continuă a comunităților privind importanța protejării biodiversității. Toate măsurile măsuri de conservare identificate pentru a preveni și reduce impactul factorilor periclitanți cu privire la dumbrăveancă au fost introduse în Planul Internațional de Acțiune pentru dumbrăveancă, plan care urmează să fie adoptat în aprilie 2017 de către Comisia UE.

În acest context, proiectul ROLLER LIFE+ implementat de APM Satu Mare răspunde cerințelor Planului Internațional de Acțiune pentru Dumbrăveancă având în vedere că până la finele anului 2020 va pune în practică mare parte din măsurile identificate la această întâlnire internațională.

O primă activitate care va răspunde cerințelor acestui plan se va desfășura în toamna anului 2017 când se vor realiza noi habitate pentru dumbăveancă pe raza siturilor Natura 2000 din vestul țării. Această acțiune se va materializa în teren prin amenajarea a 90 de pâlcuri de arbori (50 pe domeniu public și 40 pe domeniu privat) fiecare cu o suprafață de aproximativ 0,04 ha.

Astfel până la sfârșitul anului 2017 se vor planta 5000 de puieți de plopi pe domeniul public și 8000 de puieți de plopi pe domeniul privat, mărindu-se astfel suprafața spațiilor verzi în vestul țării cu aproximativ 3,6 ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.